Döntött az MLSZ: Storck kapott egy második esélyt

A szövetségi kapitány felajánlotta lemondását az elnökségnek, de azt nem fogadta el a testület.

2017. 06. 15. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség csütörtöki elnökségi ülésén hallgatta meg a magyar válogatott szövetségi kapitányát. A testület elnöke, Csányi Sándor az M4 sportcsatornán élő interjúban keresztül tájékoztatta a közvéleményt Bernd Storck sorsáról.

„Hosszú elnökségi megbeszélés volt. Úgy döntöttünk, hogy adunk neki egy második esélyt” – mondta Csányi.

Az MLSZ nem csak az Andorrával lejátszott és kudarccal végződött mérkőzésről faggatta Storckot, hanem az eddigi munkásságáról és terveiről is, majd a testület elnöksége úgy döntött, mind szövetségi kapitányi, mind sportigazgatói állását is megtarthatja.

Indoklásában Csányi elmondta, nehéz volt a döntés, mert két szempontot egyszerre kellett figyelembe venni: a múltat és azt, hogy mit lehet várni a német szakembertől. Szerinte voltak olyan körülmények, amivel a sajtó kevesebbet foglalkozott. Ilyen volt például, hogy az oroszok és az andorraiak ellen lejátszott mérkőzésre 10 alapembere nem állt Storck rendelkezésére, ezért a meglepő fiatalítást nem lehet kizárólag Storck magánakciójának tekinteni, kényszerhelyzetbe került a kapitány. Összességében az MLSZ-nél hisznek Storckban, ez pedig megalapozza azt, hogy a tréner még egy esélyt kapjon.

Csányi Sándor MLSZ-elnök azt is elmondta, hogy Bernd Storck az Andorra-meccs után felajánlotta lemondását, de az MLSZ vezetője azt kérte, ezt ne publikálja, helyezze ennek az ügyét a testület kezébe.

Az elnök még arról is beszélt, hogy a szurkolókat sajnálja a legutóbbi mérkőzések eredményei miatt, amikor sorra szenvedte el a vereségeket rúgott gól nélkül a nemzeti együttes, emiatt pedig 1000 forintos jegyárra számíthatnak a drukkerek a következő három hazai mérkőzésen.

Storckot feladatokkal is ellátta az MLSZ elnöksége: többet kell kommunikálnia a csapatokkal, meccsre járni ezután nem lesz elég. A második, hogy a szakmai kérdésekkel foglalkozó bizottságok munkáját az eddigieknél jobban be kell vonnia tevékenységébe, Csányi meglátása szerint nincs minden információval felvértezve itthon Storck.

Végül megerősítette: a magyar labdarúgás nem ott tart, ahol az elmúlt 3 mérkőzésen láttuk, szerinte a 2020-as Európa-bajnokságra kijuthatunk, és 3 mérkőzést hazai közönség előtt fogunk tudni játszani. A vb-re kijutás szempontjából egyébként nem sorsdöntő mérkőzésnek nevezte az Andorra ellenit, ahogy felálltunk a hollandok elleni 8-1 után, az andorrai 1-0 után is fel fogunk.  

Az előre nem tervezett meghallgatás oka a magyar válogatott Andorra elleni történelmi veresége volt. Az 1-0-s végeredmény után a szurkolók nemcsak levetették a mezt a játékosokkal, de majdnem nekik is mentek , Dzsudzsák Balázs a kudarc után sírva nyilatkozott, többen pedig azonnal Bernd Storck leváltását követelték – Orbán Viktor reakcióként meglengette a selyemzsinórt a német szakember előtt.

Az MLSZ-vezér, Csányi Sándor természetesen nagyot csalódott, ám nem akart közvetlenül a mérkőzés lefújása után, felfokozott érzelmi állapotban messzebbre vezető kijelentéseket tenni. Megtették helyette korábbi válogatott labdarúgók, sportvezetők – szinte nem volt olyan, aki nem szólalt volna meg a témában. Például két korábbi válogatott szövetségi kapitány is kifejtette gondolatait: Lothar Mätthaus honfitársa nyakába varrta a vereséget, míg Dárdai Pál arról beszélt, amikor elkezdődött a mérkőzés, kénytelen volt rádöbbenni, hogy nem ismeri az összes játékost. (Még a bunda gyanúja is felmerült, hiszen szokatlanul nagy pénzt tettek itthon Andorra sikerére a magyarok ellen.)

Mindazonáltal a vereség annak tudatában még nagyobb pofon, hogy egy évvel ezelőtt a nemzeti tizenegy az Európa-bajnokságon erőn felül teljesítve szerepelt, ezzel focilázban tartva az országot, s maga mellé állítva szurkolót ezreit. (Azért érdemes ránézni Storck mérlegére: 20 mérkőzésen 7 vereség, 7 döntetlen és 6 győzelem – az utóbbi négy meccsen gólt sem lőtt a csapat – a szerk.)

Andorrában – az Eb-eufóriától kicsit elnyomva – újra előjött egy érzés. Egy érzés, mely ott motoszkál az emberben, s jelzi, a válogatott újra kikaphat bárkitől. Mindenesetre az ominózus 90 percen túl érdemes megnézni, mi vezetett a mélypontig, honnan hová jutott a magyar labdarúgó-válogatott az elmúlt egy esztendő alatt.

Ahogy arra is rá kell világítani, a pireneusi miniállamban nem csak a válogatott bukott, annál sokkal több .

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.