idezojelek

Egyem a zúzáját

A fiú története nemzetközi, már-már filmbe illő, de mutat nemzeti karakterjegyeket is.

Szilágyi László avatarja
Szilágyi László
Cikk kép: undefined

Ha ez így folytatódik, az angol gyerekek bemagolják a csirke náluk többnyire kidobásra ítélt belső szerveit. A vastag izomzatú zúzát már biztosan ismerik, és nyilvánvalóan csak idő kérdése, hogy beszerezzenek egy magyar receptkönyvet, és megtudják, mi is az a nokedli. Mert hogy ez kedvenc eledele, a zúzapörkölt mellé köretként ezt fogyasztja szívesen a Liverpool új középpályása.

A magyar válogatott csapatkapitánya nem csak a szenvedélyes húsevőket nyűgözte le a liverpooli belépőjével, mindenkit levett a lábáról, és nem csak Liverpoolban.

Megható történetek keringenek a világhálón; olykor előfordul, hogy a túlbuzgó nigériai szurkolónak egy honfitársunk magyarázza el Szoboszlai nevének a helyes kiejtését. Mármint hogy az nem néma hang, tehát sz-szel ejtendő a magyar csodagyerek neve. Itt tartunk.
Szóval ez a Szoboszlai gyerek folyik a csapból itthon, Liverpoolban, Nigériában és a nagyvilágban, amióta a 19-szeres angol bajnok hivatalosan bemutatta őt a nagyközönségnek. A fiú története nemzetközi, már-már filmbe illő, de mutat nemzeti karakterjegyeket is. Persze szétfeszíti a nemzeti kereteket, hiszen a globális futballbiznisz minden átigazolási időszakában akad egy-két fiatal, aki döbbenetesen magas összegért vált klubot. Szoboszlairól nem tegnap óta tudjuk, hogy topkategóriás játékos. A 2016-os Európa-bajnokság után az akkori szövetségi kapitány, Bernd Storck a felnőttekhez hívta edzeni az akkor 17 éves fiatalt, és áradozott róla. 

Végül is nem történt semmi különös, a tehetség megfelelő ütemben fejlődött, és egyszer csak kifizetett érte 70 millió eurót egy nemzetközi szintű sztárcsapat.

Szoboszlai történetében, a célok kijelölésében a nemzeti karakterjegyek is dominánsan vannak jelen. A forradalmár apukával, aki saját klubot alapított néhány lelkes focistaszülővel, és mindenekelőtt a labdarúgó vallomásával. A 22 éves vagány büszkén jelentette ki, hogy élete legboldogabb napja volt, amikor őt nevezték ki a felnőttválogatott csapatkapitányának, és azon ügyködik – egyébként sikeresen – szövetségi kapitánnyal és a társaival, hogy előbb az Eb-re, majd 1986 után először a vb-re is eljusson a válogatottal. És ha már minden megy a maga útján, mellesleg megdöntené 109 meccset felölelő válogatottsági rekordját.

A Liverpool új nyolcasa és felkészítői tudják, hogy ők uralják a napirendet, magától értetődőnek tekintik, hogy idén nyáron Szoboszlai nemcsak jól csengő márkanév, hanem a magyar futball csúcsterméke, aki ajtót nyithat a többi magyar fiatal előtt. 

Felmérték, hogy most ő az ország legnépszerűbb egyénisége, és a szereppel járó felelősséggel könnyedén megbirkóznak. A menedzsment akkor sem zökkent ki a nyugalmából, amikor a világ legszívósabb bulvárkommandója a futballista modellalkatú barátnőjéről közölt fotókat és ilyen-olyan információkat. A rajongás a sztárstátusból következik, és mivel a magyar főhős Bajnokok Ligáját akar nyerni, és óvatos megközelítés szerint is legalább hat éve viseli el nagyobb érzelmi kilengések nélkül a „csodagyerek” bélyeget, ő – ígérete szerint – ugyanaz a közvetlen srác marad, aki a kamionos barátjával betér egy kisvendéglőbe és rendel magának egy zúzapörköltet. Szoboszlai Dominik Angliában még labdához sem ért, de máris rajongás övezi. 

Az augusztus 13-i Chelsea elleni Premier League-rajt, majd a Bournemouth elleni hazai bemutatkozás után az őrület fokozódni fog.

 És ha majd Szoboszlai elkezdi lövöldözni a szabadrúgásokat, az angoloknak már csak egy ugrás lesz megtanulni az „Egyem a zúzáját” szólás pontos jelentését.A zúzapörkölt után ez igazán semmiség.

Borítókép: Szoboszlai Dominik a Liverpool mezével (Forrás: Facebook)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.