Magyar sztárjelöltek, híres szülők gyermekei címeres mezben + videók

Az idő múlását mi sem bizonyítja jobban, mint amikor a világhírű szülők gyermekei elindulnak a hírnév felé vezető úton. A németországi férfikézilabda Európa-bajnokságon a korábbi olimpiai ezüstérmes Kökény Beatrix és a szintén második párbajtőrvívó, Imre Géza, valamint a két olimpiát is megjárt kapus, Fazekas Nándor fia is bemutatkozik a magyar válogatottban. A magyar Eb-keret tagja a Krakovszki ikerpár, legutóbb az Iváncsik család két tagja, Gergő és Tamás szerepelt címeres mezben világversenyen. Ennek is már tizenkét éve. Valóban rohan az idő.

2024. 01. 11. 5:21
null
Fotó: Ladoczki Balazs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Imre Bence és Fazekas Gergő is sportoló családba született. Kettejük közül Fazekasnak lehetett könnyebb a sportág­választás, az édesapja, Fazekas Nándor 2004-ben és 2012-ben is tagja volt az olimpiai negyedik helyezett kézilabda-válogatottnak. A felnőtt világversenyen idén bemutatkozó ifjú virtuóz, a lengyel Orlen Wisla Plock játékosa , Fazekas Gergő lehet idővel utóda a válogatottban az irányító poszton. Az édesapja nem félti őt a feladattól. – Végtelenül büszke vagyok Gergőre, amiért húszéves korára bekerült a felnőtt válogatott Európa-bajnokságra készülő keretébe. A serdülő-, az ifi- és a junior­válogatottban már hozzászokott a nemzeti csapatban uralkodó hangulathoz. Talán ennek tudom be, hogy mostanában ritkábban kérdez a válogatottságról – mondta lapunknak Fazekas Nándor.

Fazekas Gergő (Fotó: Ladoczki Balázs)


Az érintett hasonló álláspontot képvisel, már nem viszi haza a munkát. 

 Apám többször hangsúlyozta, hogy élvezzem az Eb minden egyes pillanatát. Ezzel nem lesz gond, habár a miénk az Eb egyik legnehezebb négyese, halálcsoportba kerültünk Izland, Szerbia és Montenegró mellé, de én nem vagyok az az ijedős típus. Címeres mezben miért kellene félnem?

 – vázolta a célokat az ifjabb Fazekas.


Fegyver helyett labda

Imre Bence szintén idén debütál felnőtt-világversenyen. Az ő családi hátterével két sportág is adta magát: az édesanyja a Ferencváros irányítója, Kökény Beatrix a sydney-i olim­pián ismerkedett meg a hozzá hasonlóan szintén ezüstérmes párbajtőrvívó Imre Gézával.

Az elsőszülött gyermeket a labda vonzotta, korán kiderült, hogy valamicskét konyít a kézilabdához, végigjárta a korosztályos válogatottakat. Tavaly bemutatkozott a felnőttek között, és azonnal cáfolta, hogy édesanyjával csak a szűken vett „szakma” a téma. – Talán sokan azt hiszik, hogy nálunk éjjel-nappal erről van szó, de ez nem igaz. Az utánpótlás-világversenyek előtt sem lihegtük túl a dolgot – mesélte a szélső, akinek a testvére, Imre Szofi is a labdával, és nem a fegyverrel kötött barátságot, ő a Ferencváros Érdnek kölcsönadott kapusa.

Imre Bence (Fotó: Ladoczki Balázs)


Újabb testvérpár Győrből

Az Iváncsik név jól cseng a kézilabdában. Iváncsik Mihály vb-ezüstérmes, olimpiai negyedik jobbszélső volt, a fiai, Gergő és Tamás is a válogatottságig vitték. Az Iváncsik testvérek 2012-es Eb-szereplése után tizenkét évvel egy újabb testvér-, ráadásul ikerpár követelt magának helyet a felnőtt válogatottban a kontinenstornán. Folytatva a kisalföldi „hagyományokat”, a győri születésű Krakovszki Bence és Zsolt az Iváncsik testvérpár után szerepelhet az Eb-n. – Kiskoromban nem volt nehéz példaképet találni magunknak. Iváncsik Gergő és Tamás is győri. Ha most kívánhatnék valamit, az lenne, hogy mi is olyan szintre jussunk el a testvéremmel, mint ők – mondta a fejpánttal játszó 21 éves jobbszélső.

Krakovszki Zsolt jó hangulatban készül az Eb-re (Fotó: Ladoczki Balázs)


Az egykor Krakovszki Zsolt posztján játszó Iváncsik Gergő kedveli a fiatal utódok játékát. – Ha töretlen marad a fejlődésük, remélem, egy napon majd az Iváncsik testvérek egykori klubjában, a Veszprémben is együtt szerepelhetnek – közölte lapunkkal Iváncsik Gergő.

A Krakovszki fivérek még nem biztos, hogy magukra ölthetik az Építők mezét, Fazekas Gergőnek már papírja van arról, hogy veszprémi. Jelenleg a kölcsönszerződését tölti Lengyelországban. És majd egyszer ott irányíthatja a csapatát, ahol édesapja védett, Veszprémben. A válogatottal az első felnőtt-világversenyét az elkövetkező napokban pipálja ki a korszakos tehetségnek tartott játékmester.
Ahogy Imre Bence és a Krakovszki ikerpár.

Borítókép: Fazekas Gergő   (Fotó: Ladóczki Balázs)

Krakovszki Zsolt gondolatai az Eb előtt: 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.