Férfi kézilabda Eb: A magyaroknak a németek miatt sem lesz könnyű

A németek szeretik a látványos gesztusokat, a 2006-os labdarúgó világbajnokságon az újságírók ingyen, a szurkolók kedvezményesen utazhattak a német vasúttársaság járatain. Idén is ezzel kedveskedtek a kézilabda Európa-bajnokság szervezői, de a vasúti dolgozók sztrájkja egyelőre felülírta a terveket. Az újoncokat is bevető magyar válogatott ma mutatkozik be az Eb-n.

2024. 01. 12. 4:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi férfikézilabda Eb kezdete előtt négy nappal, múlt hét vasárnap a német vasutasszakszervezet sztrájkra szólított fel az állami Deutsche Bahn vasúttársasággal kialakult bérvitában. Kínos helyzetbe kerültek a szervezők: a Deutsche Bahn a részt vevő csapatok, az akkreditált személyek hivatalos szállítója, továbbá a szurkolók is igénybe vették volna a német vasút szolgáltatásait. Jelen állás szerint nem ismétlődik meg a 2006-os labdarúgó vb-n nagy sikerrel lebonyolított utazás és utaztatás. Ez legyen a szervezők gondja, a probléma eltörpül ahhoz képest, hogy tavalyelőtt a magyar és szlovák közös rendezésű Eb-n gyakorlatilag a koronavírus állította össze a csapatok mérkőzésre nevezett játékoskeretét.

RODRÍGUEZ, Chema
Chema Rodríguez szövetségi kapitányként idén debütál férfi kézilabda Eb-n. Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Világrekord az első napon

Idén a játék van a fókuszban. Szerdán 72 hősugárzóval fűtötték fel 23 fokra a behúzott tetejű düsseldorfi futballstadiont, így igencsak nagy volt a nyitónap ökológiai lábnyoma, ám a szervezőket ez nem különösebben érdekelte. A lényeg a sportági nézőcsúcs: 53 586 néző látta élőben a Franciaország–Macedónia (39-29) és a Németország–Svájc (27-14) mérkőzést.

Münchenben a C csoport mérkőzéseit hagyományos helyszínen rendezik. Az olimpiai selejtezőtornán való részvételét a tavalyi vb-n bebiztosító magyar válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez megfiatalított keretet állított össze az Európa-bajnokságra; Fazekas Gergő, Imre Bence, Krakovszki Bence és Zsolt is először vesz részt felnőtt világversenyen. Hiányzik Mikler Roland, a szegedi kapus, a csapatkapitány 2010 után először nem vesz részt egy nagy tornán. 


 

Mi a cél, és kik ellen kellene továbbjutni a csoportból az Eb-n?

A hivatalos cél a legjobb tíz közé kerülés, az olimpiai selejtezőtornán való részvételben reménykedő ellenfelek, Izland, Montenegró és Szerbia jelenléte mellett a csoportból való továbbjutás sem lesz egyszerű. A Montenegró elleni mai kezdés (tv: M4 Sport, 20.30) komoly kihívást tartogat. A korábbi világhírű, Veszprémben is védő kapus, a horvát Vlado Sola csapata a közelmúltban legyőzte az olimpiai bajnok francia válogatottat. Szerbia egyebek mellett egy Bajnokok Ligája- és Európa-liga-győztes kapust, Dejan Miloszavljevet és a korábbi veszprémi Vlagyimir Cuparát delegálja a keretébe. A szerb válogatott tele van BL- és Európa-liga-tapasztalattal rendelkező, az egyénieskedésre hajlamos játékossal, de a spanyol Toni Gerona regnálása óta megtanult csapatként funkcionálni. Izlandot nem kell bemutatni. Az utóbbi hat világversenyt figyelembe véve az idei lesz a negyedik alkalom, hogy már a csoportkörben összekerül a magyar válogatottal. A magdeburgi különítmény Ómar Ingi Magnussonnal, Janus Smarasonnal és a BL Final Four MVP-jével, Gísli Kristjánssonnal borzasztóan erős, és a Bundesligában edződő többi játékost is illik komolyan venni.

 

A magyar válogatott menetrendje a csoportban:

Január 12., péntek, 20:30: Magyarország–Montenegró (tv: M4 Sport)

Január 14., vasárnap, 20:30: Magyarország–Szerbia (tv: M4 Sport)

Január 16., kedd, 20:30: Magyarország–Izland (tv: M4 Sport)

A három csapatból kettőt kellene megelőzni a C csoportban a középdöntős részvételhez. Amennyiben ez sikerül, akkor az A és a B csoport első két helyezettje, várhatóan az olimpiai bajnok Franciaország és a házigazda Németország mellett Spanyolország és Horvátország csatlakozik a hatfős csoporthoz. Onnan majd az első két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik az ötödik helyért játszhat.

Imre Bence az Eb-n mutatkozik be felnőtt világversenyen. Fotó: Ladóczki Balázs

csapatkapitány viccesen megjegyezte, hogy ha megnyerjük az Eb-t, akkor már nem kell tovább számolgatni és várni a leendő csoportellenfelekre az olimpiai selejtezőn.

A rutinos irányító mondata a fantázia birodalmában értelmezendő, a magyar válogatottól bravúr lenne, ha elérné a kitűzött célt, és az első tíz között zárná az Eb-t. Ez középdöntős részvételt jelent, ezzel már csak az vetekedne, ha addigra zökkenőmentesen működne a vasúti közlekedés Németországban.

 

Borítókép: A magyar válogatott kulcsembere, is helyt akar állni a halálcsoportban (Forrás: MKSZ) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.