Mikler Roland érveit elfogadta, nem akar kockáztatni a kapitány

Mikler Roland nem vesz részt a januári férfikézilabda Európa-bajnokságon. A Szeged kapusa 2004 óta nem hagyott ki világversenyt, az ő segítségével talán ki lehetne harcolni egy kedvezőbb sorsolást az olimpiai selejtezőtornán. A kapus azonban úgy döntött, hogy az Eb helyett a párizsi részvételről döntő tornára összpontosít. Chema Rodríguez szövetségi kapitánynak nem volt más lehetősége, elfogadta a 39 éves kapus döntését.

2023. 12. 01. 13:55
Mikler és Chema
Malmö 20200119 Kézilabda 2020 férfi Európa bajnokság EB Magyarország Szlovénia Fotó Kovács Anikó MKSZ Mikler Roland Chema Rodriguez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikler Roland 2004 óta szerepel a férfi kézilabda-válogatottban, 14 világversenyen és 239 mérkőzésen képviselte hazánkat a jelenleg Szegeden védő kapus. A januári Európa-bajnokságra készülő válogatott keret kihirdetése előtt egyeztetett Chema Rodríguez szövetségi kapitánnyal: a csapatkapitány és a főnöke arra jutott, hogy Mikler kihagyja a németországi tornát, mert később, az olimpiai selejtezőtornán sokkal nagyobb szükség lesz rá, mint januárban. 

Mikler Roland. Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Olyan állapotban vagyok, hogy döntést kellett hoznom, hiszen az Európa-bajnokság sorozatterhelése veszélybe sodorhatná számomra az idény hátralévő szakaszát, benne az olimpiai selejtezővel és remélhetőleg az olimpiával. 2012-ben ott lehettem Londonban, pontosan tudom, hogy mennyit jelent egy sportoló pályafutásában az olimpián való részvétel és a hazám képviselete, éppen ezért szeretnék újra ott lenni, és eljutni Párizsba! Nem volt könnyű ezt a döntést meghozni, de Chema Rodríguezzel teljesen azonos módon gondolkoztunk az ügyben, így kihagyom az Európa-bajnokságot. A bő keretben szerepel a nevem, de a hangsúly most azokon van, akik ott tudnak lenni majd a tornán, számos kapustársam is ott van a névsorban, és biztos vagyok benne, hogy jól védenek majd Németországban, minden erőmmel drukkolni fogok a csapatnak! – indokolt a kapus.

A tavalyi vb-nyolcadik helyének köszönhetően már biztosan részt vesz az olimpiai pótkvalifikációs tornán a magyar válogatott. Az ottani kedvező csoportbeosztása azon is múlik, hogy a pótkvalifikációs tornára áhítozó csapatok miként szerepelnek Németországban. 

 

A jelenleg így fest az olimpiai pótselejtező csoportbeosztás:

1. csoport: Spanyolország*, Magyarország*, az ázsiai olimpiai selejtező 2. helyezettje, a Pán-Amerikai Játékok 2. helyezettje

2. csoport: Svédország*, Egyiptom*, a 2024-es Európa-bajnokságról érkező 2. csapat, az Afrika-bajnokság 2. helyezettje

3. csoport: Németország*, Norvégia*, a 2024-es Európa-bajnokságról érkező 1. csapat, az Afrika-bajnokság 3. helyezettje

* Amennyiben a világbajnokságon 3. helyen végző Spanyolország később közvetlen olimpiai kvalifikációt szerez (például megnyeri a 2024-es Európa-bajnokságot), a vb-3. helyezett jogán a vb-4. helyezett, Svédország a 2. csoportból az 1. csoportba kerül át. 

A jövő márciusi olimpiai selejtezőtornán hat kvótát osztanak ki. Tizenkét csapat pályázik a még kiadó helyekre. Jelen állás szerint amennyiben a papírforma alapján Egyiptom 2024 januárjában megnyeri az Afrika-bajnokságot, és az Európa-bajnokságról közvetlen olimpiai részvételi jogot szerez Spanyolország, Svédország, Németország vagy Norvégia, a magyar válogatott a 3. selejtezőcsoportba kerül. A vb-kilencedik, akár a tizedik hely is selejtezős részvételt érhet: Horvátország a 9., Szlovénia a 10. helyen végzett a tavalyi vb-n. Tehát ha a magyar csapat átkerülne a 3-as csoportba, akkor a két európai országból legalább egyet kell megelőznie a párizsi részvételért.  

 

Mikler nélkül

Természetesen most sem volt egyszerű a keret kijelölése, több poszton is számos jó teljesítményt láttam és látok a bajnoki és európai kupamérkőzéseken vagy éppen a lengyelek elleni meccseken, de persze a végleges keret kialakításában a telki edzőtáborban nyújtott teljesítmény is támaszt ad majd. Mikler Roland sajnos nem tud szerepelni az Európa-bajnokságon

– mondta el a csapathirdetés kapcsán Chema Rodríguez.

Egyeztettünk Mikler Rolanddal, jelezte, hogy az egészségi állapota az Európa-bajnoki szereplést nem teszi lehetővé, hiszen a torna olyan sorozatterhelést jelent, ami nagy kockázattal járna számára a szezon további részére, könnyen lehet, hogy ki kellene hagynia az olimpiai selejtezőt, ha januárban Németországban ott van a meccseken. Így mérlegelnünk, súlyoznunk kellett. Az Európa-bajnokság azonban jó lehetőség a többi kapus számára, nagyon számítok rájuk, mint ahogyan a többi kerettagra is, és várom, hogy megkezdjük a felkészülést

– közölte a kapitány.

 

A keret

A válogatott január 5-én 18.15-től Tatabányán Csehország ellen játszik felkészülési mérkőzést, majd január 12-én, Münchenben Montenegró ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését. Az Eb-re húsz játékos nevezhető, akik közül mérkőzésenként 16 kézilabdázó szerepelhet. A húszfős és a 35 fős keret között két-két játékos cseréje lehetséges az Európa-bajnokság csoportkörében, a középdöntőben és a döntő hétvégén.

Az Európa-bajnoki felkészülést megkezdő keret tagjai

Kapusok: Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Nagy Martin (Szeged), Palasics Kristóf (Logrono La Rioja, spanyol)*

Jobbszélsők: Pedro Rodríguez (Tatabánya), Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC)

Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya KC), Ónodi-Jánoskuti Máté (FTC, (PSG, francia)*, Ilic Zoran (Hamburg, német)*

Irányítók: (FTC), Juhász Ádám (Tatabánya), Hanusz Egon (Stuttgart, német)*, Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel)*

Beállók: (Szeged), Rosta Miklós (CS Dinamo Bucuresti, román), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen, német)*

Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)

Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya), Molnár Robin (NEKA)

A *-gal jelölt játékosok december 27-én csatlakoznak a kerethez bajnoki kötelezettségeik miatt.

A bő keret további tagjai:

Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Székely Márton (Mol Tatabánya)

Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüred), Bujdosó Bendegúz (FTC)

Irányító: Lukács Péter (Elverum, norvég)

Beállók: Szűcs Bence (Balatonfüred), Topic Petar (Tatabánya)

Balátlövők: Győri Mátyás (Tatabánya), Nagy Bence (FTC)

Balszélső: Kovacsics Péter (FTC-Green Collect)

 

Borítókép: Mikler Roland és Chema Rodríguez (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.