Vámos Petra nem kellett a Fradinak és a Győrnek, de ő ezt aligha bánja

A magyar kézilabda-válogatott irányítója, a debreceni Vámos Petra a francia Metz csapatához igazolt. A klubváltást nyilván üdvözli Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, aki a kinevezése óta szorgalmazza, hogy a válogatott játékosai próbálják ki magukat külföldön. Érdekes adalék Vámos klubváltásához, hogy a két hazai élcsapat, a Győr és a Ferencváros nem kereste az irányítót. Vajon miért nem?

2024. 01. 08. 12:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajátos versenynaptár, a szezon közepére beékelt világversenyek miatt a játékoskeretet érintő fontosabb változásokat legkésőbb az év elején nyilvánosságra hozzák az érintett klubok. Persze van olyan egyesület is, mint például a Győr, amely a tavalyi világbajnokság előtt, november közepén nyilvánosságra hozta, hogy a szezon végén nagy valószínűség szerint visszavonuló irányító, Stine Oftedal helyére a dán Kristina Jörgensen érkezik. A másik magyar élcsapat, a Ferencváros 2023 utolsó napján jelentette be, hogy világklasszis irányítót (is) szerződtet a Krim Ljubljanából érkező orosz Darja Dmitrijeva személyében. A Bajnokok Ligája újonca, a DVSC Schaeffler megvárta az új évet, tegnap közölte, hogy a válogatott irányító, Vámos Petra a francia Metzhez igazol. A klubváltás történelmi jelentőségű, Vámos az akadémiai rendszer első olyan neveltje, aki BL-győzelemre is esélyes csapathoz igazol. Sőt, a magyar női kézilabda történetében az első, aki fiatalon, 23 évesen szerződött világszínvonalú, ambiciózus klubhoz.

VÁMOS Petra
Vámos Petra, a válogatott alapembere     Fotó: MTI/Illyés Tibor

Vámos debreceni távozása ugyanakkor felveti a kérdést, vajon miért nem látott fantáziát a két magyar élcsapat, az ötszörös Bajnokok Ligája-győztes Győr és az előző szezonban BL-döntős Ferencváros a fiatal irányító leigazolásában. 

Információink szerint a Fradi korábban mutatott érdeklődést, de tárgyalásig nem jutottak el a felek. Győrben a korábbi edző, Ambros Martín kedvelte Vámos játékát, figyelemmel kísérte a fejlődését, de a szakmai érdeklődés szintjén maradt a szimpátia, a játékmester szerződtetése nem jött szóba. A Martínt váltó Ulrik Kirkely hivatalba lépése óta nem vetődött fel az irányító leigazolása.

 Az ETO a Vámosnál két évvel idősebb dán Jörgensen személyében megtalálta a számára megfelelő megoldást. A győri keret mély, Bruna de Paula és Veronica Kristiansen is feltalálja magát az irányító poszton.

Úgy tudjuk, Vámos Petra sem forszírozta minden áron a hazai klubváltást, ezt erősítette meg Ábrók Zsolt, a DVSC ügyvezetője. 

Vámos Petra mindenképpen külföldön szerette volna magát kipróbálni, ki akart lépni a komfortzónájából, új impulzusokra vágyott. A kívánságlistáján előkelő helyen szerepelt a francia Metz csapata, és rendkívül jólesett neki, hogy az edző, Emmanuel Mayonnade is szorgalmazta a szerződtetését. A magyar csapatok nem mutattak érdeklődést a leigazolása iránt, hangsúlyozom, a pályafutását rendkívül tudatosan megtervező Vámos Petra külföldön szeretett volna új fejezetet nyitni a pályafutásában 

– mondta érdeklődésünkre a Loki ügyvezetője.

 

Ki irányít Győrben és a Fradiban?

A Ferencvárosnál a jelenleg sérült Czirjenics-Kovacsics Anikó mellett a másodvirágzását élő, 36 éves szerb Andrea Lekics, az ifi Eb-győztes, Simon Petra és Kukely Anna áll rendelkezésre az irányító poszton. Hozzájuk csatlakozik a nyáron az orosz Darja Dmitrijeva.

Győrben Stine Oftedal várható búcsúja után a francia Estelle Nze Minko és a nyáron érkező Kristina Jörgensen, adott esetben Bruna de Paula és Veronica Kristiansen játszik majd irányítót.

Megtalálták a megfelelő embereket Győrben és a Ferencvárosnál. Vámos Petra nem is kapott ajánlatot a két hazai óriástól. Tehát a létező legjobb megoldást választotta, amikor aláírt a Metzhez.

 Borítókép: Vámos Petra (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.