Az Egyesült Államokban bizonyos John Pezutto nevű tudós kísérletek során arra a megállapításra jutott, hogy a rezveratrol jelenléte megakadályozza az ép sejtek elrákosodását. Ezenkívül a már rosszindulatúvá vált sejtek szaporodását is meggátolja.
Egy-egy liter vörösborban – fajtától függôen – nagy eltérést mutat ez a vegyület. Csizmazia Darab József szôlônemesítô Néró nevű kis bogyójú szôlôfajtája például kiugróan magas rezveratrol tartalommal rendelkezik. A kékfrankosban 1,2 milligramm rezveratrol található literenként, a merlot-ban 2,6, a bíborkadarkában 4,4, a Néróban viszont 7,4. A Néró szôlô kék színű héjában a gyógyító vegyület tartalma literenként a 20,86 milligrammot is elérheti.
A Néró külsőleg, színében hasonlít az Európai Unióból kitiltott, ám még ma is igen keresett, régi, amerikai fajtára, az otelló direkttermő szőlőre. De számos tulajdonságban lényegesen felülmúlja azt. Kitűnő a gombabetegségekkel szembeni ellenállósága. A peronoszpóra támadásait is jól tűri. Kemény fagyok után is jól regenerálódik. Rendszeresen és bőven terem. Alig kell permetezni, így a csemegézés mellett biobor is készíthető belőle. Az augusztus második felében érő Nérót, amely zamatos csemegeszőlőfajta is, az Európai Unióban már bejegyezték. A német kertekbe előszeretettel ültetik kedvező tulajdonságainak köszönhetően.
A svéd és osztrák gyógyszergyárak – a rákkellenes gyógyhatás jelentôségét felismerve – vörösborkapszulát is készítenek. A Néró fajta révén mi is megtehetnénk ugyanezt. Egy újabb magyar kincs, amit addig kellene idehaza kamatoztatnunk, amíg nem teszik meg mások helyettünk külföldön ugyanezt.

Tragikus módon álmában halt meg a fiatal miskolci művész