Ismét terjedőben a régi magyar krumplifajták

Az utóbbi évtizedekben előtérbe kerültek nálunk is a külföldi, főleg holland burgonyafajták. Pedig a régi magyar krumplik is nagyon értékesek. Újbóli elterjesztésükön fáradoznak Keszthelyen, Horváth Sándor vezetésével.

Bozsér Erzsébet
2002. 08. 30. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becsüljük-e eléggé a burgonyát? A válasz bizonytalan. Pedig talán ez az egyetlen élelmiszer, amelyet betegségeinkben is fogyaszthatunk. Könnyen emészthető szénhidráttartalmával zsírmentesen adja az energiát. A viszonylag alacsony, 1,5-2 százalékos fehérjetartalma a legértékesebb aminosavakból épül fel, s bőven van benne vitamin. Talán kevesen tudják, hogy az átlagos burgonyafogyasztást tekintve C-vitamin-szükségletünk közel felét a burgonyából fedezzük. Ásványi anyagokban gazdag, különösen magas a kálium-, a magnézium- és a vastartalma. Sokan azt sem tudják, hogy a gumókban található értékes anyagok egy része közvetlenül a héj alatt helyezkedik el, ezért héjában főzve többet megőrizhetünk belőlük.
Keszthelyen a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karhoz kapcsolódó Regionális Burgonyakutatási Központnak bizonyítékai vannak arra, hogy a jelenleginél jóval kisebb területen is megteremhetne az ország burgonyaszükséglete, méghozzá kisebb önköltséggel. A Széchenyi terv pályázatán nyert kétszázmillió forinttal itt a magyar burgonyatermesztés megreformálását tűzték ki célul maguk elé. A téma felelőse Horváth Sándor címzetes egyetemi tanár, a központ nemrég nyugdíjba vonult igazgatója.
– A nemzeti kutatási-fejlesztési programban nyert pályázat alapvető célja a hazai burgonyaágazat nemzetközi versenyképességének megteremtése. Ebben kiemelt szerepet kap a biológiai alapok javítása és bővítése, betegségeknek ellenálló fajták termesztésbe vonásával és a technológia megváltoztatásával. – magyarázza a kutató. – A pályázat megvalósítása azért is fontos, mert hazánkban a burgonya termésátlaga fele a nyugat-európai országokénak, ugyanakkor a termelési költség nem kisebb. A hozamhoz viszonyítva tehát drágábban termelünk.
– Nálunk miért alacsonyabbak a termésátlagok?
– A vírusfertőzés miatt. Vírusfogékony importfajtákat termelünk, melyek termőképessége évente húsz-harminc százalékkal csökken. Az import vetőgumót egy évig elszaporítjuk, annak a hozama viszonylag még jó, de a vetésterületnek csak alig több mint az egyötödére jut belőle. A többi területen viszont csak vírusfertőzött burgonyát termelnek. Az a célunk, hogy géntechnikai és hagyományos módszerek ötvözésével a betegségeknek jobban ellenálló fajtákat állítsunk elő. Feladatunk az is, hogy az étkezési burgonya minőségét javítsuk. Ezért együttműködünk a Szegedi Biológiai Központtal, a Gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutató Központtal és a Növényvédelmi Kutató Intézettel, valamint az amerikai Wisconsin Egyetemmel. Egy uniós pályázat keretén belül több országgal működünk együtt, hogy a burgonya fehérjetartalmát megnövelhessük. Szeretnénk elérni azt is, hogy a meglévő fajtáinkból több vetőgumót állítsunk elő.
Keszthelyen 1960-tól foglalkoznak rezisztencianemesítéssel, ami azt jelenti, hogy a vírusokkal és a burgonyavésszel szemben jobban ellenálló fajtákon dolgoznak. Jelenleg hét fajtájuk van, most várható egy újabb nagy termőképességű jelölt, a Lilla elismerése. Az idén és jövőre újabb jelöltet jelentenek be a keszthelyiek az országos fajtakísérletekbe. Tehát rezisztens fajtákból bővül a választék, de a megszokottság nagy úr, nehezen hódítanak teret az új hazai fajták. A keszthelyiek a termőterület 15 százalékán találhatók meg, elsősorban a kisgazdaságokban.
A kutató-fejlesztő munka gyakorlati megvalósításán egy konzorcium fáradozik, amelyben három burgonytermesztő nagyüzem vesz részt. A Sajópüspöki Rt. zárt vetőgumószaporító-rendszert épít ki, Berzencén a Solanum Kft. a vetőgumó-szaporítás technológiájának korszerűsítésébe kezdett, ami százmillió forintba kerül. A komáromi Solum Rt. minőségi étkezési burgonyatermesztés technológiáját fejleszti. A cél az import visszaszorítása és a hatékonyabb szaporítás. Ez a három gazdaság versenyképes technikai, technológiai háttérrel rendelkezik majd és öntözött területén el tudja érni a hektáronkénti negyven-ötven tonnás hozamokat. Új előhajtatási, ültetési, szártalanítási, betakarítási, tárolási eljárásokat vezetnek be, s ezzel olyan szintre jutnak, amivel Nyugat-Európában is kevés termelő rendelkezik.
– A keszthelyi nemesítés a korábbiakhoz képest hogyan változott?
– Korszerűen felszerelt laboratóriumokban, világszínvonalú műszerekkel, berendezésekkel dolgozunk. Külföldi génbankokból öszszegyűjtöttünk huszonegy régi magyar burgonyafajtát, azokat sikerült vírusmentesíteni. Nagyon ígéretes például az 1962–63-ban kedvenc fajtának számított Mindenes, s nemsokára a betegségeknek ellenáll a Gülbaba, a Kisvárdai rózsa, a Somogyi kifli is. Szeretnénk a nemzeti fajtákat visszahozni a köztermesztésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.