Fátyolfóliával jobban nő a mikepércsi vajretek

Hófehér, ízletes gömölyű vajretek Gombosék kincse. Akkor kerül piacra, amikor a piros retek elfogy, de a viszonteladók ezen is sokat keresnek.

Balogh Mária
2003. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sütő Sándor nevéhez fűződik a zamantos, fehér színű, szép formájú mikepércsi vajretek nemesítése. Ez már harminc évvel ezelőtt történt, de vetőmagja ma is kapható. A nyolcvankét esztendős nemesítő büszke arra, hogy a felvásárlók annak idején az ország minden tájáról jöttek, és teherautószám vitték földjéről az egészséges, ízletes vajretket. Felesége, Mária néni a nemesítés minden fortélyát ismeri, de nemcsak erről, hanem az évtizedekig tartó fáradtságos munkáról s az értékesítés korábbi lehetőségeiről is szívesen beszél. Nem titkolják: portéka sosem maradt a nyakukon. A házaspár úgy véli, ha elegendő vizet és szerves trágyát kap a retek, nem lesz sem fás, sem ízetlen. Mert ahogy ők mondják: Isten mentsen meg mindenkit a felfújt, hamis retektől.
A hajdúsági településen kevesebb, mint tíz gazda foglalkozik vajretektermesztéssel. Gombos József nemesítő nagybátyjától örökölte e növény termesztésének titkát, s jelenleg is retket termeszt a jó minőségű, laza szerkezetű mikepércsi barnahomokon.
– Az idén csak március közepén tudtunk vetni, mert sokáig fagyos volt a föld. Az elmúlt évhez képest legalább három hetet csúszott ez a munka – magyarázza vendéglátóm, miközben segítőivel éppen a mutatós, fehér színű retket szedi ki a fátyolfólia alól. Öt darabot kötnek egy csomóba, majd ládákba helyezik őket. Gombos József bicskájával kettévágja az egyik növényt, s büszkén mutatja, hogy olyan puha a közepe, mint a vaj. Nem fás és nem is kukacos.
– Mindenki másra esküszik, de mi, a feleségemmel a több évtizedes tapasztalatunkban hiszünk. Az őszi és a tavaszi műtrágya mellé, ha csak tehetjük, beszórunk egy kis istállótrágyát is. Fontos az is, hogy megfelelő időben elegendő vizet kapjon a növény.
– Hogyan tudják öntözni, ha nem veszik le róla ezt a különös leplet? – mutatok a közel ezer négyszögölnyi retekföldre.
– Nemrégiben fejlesztettem ki a fátyolfóliás termesztési módszert. Ennek az a lényege, hogy közvetlenül a vetés után leterítem ezt a különleges fóliát, és ezen keresztül, speciális módon öntözök. A fólia kiváló klímát teremt a fejlődő növények számára.
A Gombos József termesztette vajretek éppen akkor kerül piacra, amikor a hagyományos, melegházi piros retek kifutóban van, a szabadföldi pedig még nem fogyasztható. Ők családi vállalkozásban termesztik a vajretket, de egyre kevesebb haszonnal. Az idén, bár szép a termés, a várt mennyiség negyven százalékát elvitte a késői fagy.
Május elejétől három héten át napi 1500-2500 csomót kötnek. A szállításra kész árut hajnali kettőkor viszik a debereceni nagybani piacra.
– Fél ötkor nyitják a kaput, de ha nem állunk már kettőkor a sor elején, nem tudunk jó helyet foglalni – meséli Gombos Józsefné. – Napközben kint vagyunk a birtokon, szedjük és csomózzuk a retket, este tízkor lepihenünk, de hajnali egykor már csörög az óra.
– Megéri?
– Ha mérlegelnénk, már régen abbahagytuk volna – veszi át a szót a családfő. – Több évtizede foglalkozunk retektermesztéssel, és mivel ez családi örökség, arra kötelez bennünket, hogy ne hagyjuk abba. Ráadásul szeretjük a földet, ez a mindenünk. A nagybani piacon az ország különböző pontjáról érkező kereskedők vásárolnak tőlünk. Ismerik, szeretik és keresik a termésünket.
– Vélhetően a hasznot is ők teszik zsebre.
– Nem telne ki az időnkből, hogy még a vásárcsarnokban is áruljunk – folytatja Gombos József. – Az igaz, hogy amit a nagybanin 60-70 forintért eladunk, azt a viszonteladók dupla pénzért kínálják a vásárcsarnokokban, de ez ellen semmit nem tehetünk.
A házaspártól azt is megtudom, hogy hiába próbálkoztak már másfajta növények termesztésével, a piaci helyzet, az árak és a központi támogatás mind a kistermelők igyekezete ellen szólnak.
Gombosék, sok más mikepércsi termelőhöz hasonlóan, attól félnek, eljön az idő, amikor a magyar paraszt teljes ráfizetéssel fogja művelni a földjét. Hogy akkor miből élnek meg, azt ma még senki sem tudja. Ők a vajretek termesztéséről azonban soha nem szeretnének lemondani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.