időjárás -1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Frank Frigyes műveiből nyílik kiállítás a fővárosban

MTI
2004.02.26. 07:30

Frank Frigyes expresszionista festő alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten, a Hamilton International Tőzsdeügynökség épületében.

Az 1976-ban elhunyt Munkácsy-díjas, érdemes művész Frank Frigyes első budapesti kiállítását 1913-ban rendezték a Nemzeti Szalonban. Frank Frigyes az I. világháború idején „hadifestőként” dolgozott, a háború után Párizsba költözött, ahol részt vett a Société des Artistes Francais és a Salon d’Automne nagy kiállításain.

A tárlatot megnyitó Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója szerint Frank Frigyes alkotásai nélkül nem lehet nagykiállítást elképzelni Magyarországon. Klasszikus felkészültségű mester volt, aki sok mindent átélt – mondta.

Frank Frigyes izgalmas, érdekes személyisége volt a magyar festészetnek, olyan, aki soha nem lépett ki egy körből, mert mindig expresszionista maradt – tette hozzá. Nagy számban festett portrékat feleségéről, enteriőröket, táj- és városképeket, virágcsendéleteket is készített. Művészetének korszakait a képek uralkodó színei alapján maga a festő nevezte el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.