Tóth: A napokban befejeződik a MÉP-vizsgálat első része

Várhatóan a közeli napokban kiderül, mi lett a Magyar Érdek Pártja és az iraki rezsim közötti esetleges kapcsolatokról szóló, 2000-ben keletkezett titkosszolgálati információk sorsa – tájékoztatta a Miniszterelnöki Hivatal polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkára vasárnap az MTI-t.

MTI
2004. 02. 08. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Annyi tény, hogy annak a kérdésnek a feltárása befejezéshez közeledik (...), hogy 2000-ben az akkori információkkal mi történt, illetve mi nem történt” – közölte Tóth András, akit a Vasárnapi Hírek aznapi információja kapcsán keresett meg az MTI.

A lap azt írta, hogy vasárnap fejeződik be az államtitkár által elrendelt vizsgálat, amely elsősorban arra kíván választ kapni, mi történt azokkal a titkosszolgálati jelentésekkel, amelyek megerősítették a külügyminisztériumhoz 2000-ben érkezett jelzést, hogy Király B. Izabella és a Magyar Érdek Pártja a Szaddám-rezsim érdekében lobbizik, és ezért Bagdadtól – olajjutalék címén – tetemes anyagi támogatást kap.

A Vasárnapi Hírek úgy értesült, hogy a vizsgálat egyelőre azt igazolja, a Nemzetbiztonsági Hivatal és az Információs Hivatal lehetőségeihez mérten megerősítette a Külügyminisztériumhoz érkezett jelentést.

A lap szerint ennek ellenére Demeter Ervin akkori titkosszolgálati miniszter semmilyen intézkedést nem látott szükségesnek, más kormányszervek pedig, Martonyi Jánosra hivatkozva, kacsának minősítették az értesülést.

„Úgy tűnik, hogy a Orbán-kormányt különös módon nem érdekelték e kapcsolatok, s nem tartotta kívánatosnak a szembekerülést azzal a szélsőjobboldallal, amelynek Király B. prominens alakja volt” – áll a cikkben.

Tóth András az MTI-nek nyilatkozva vasárnap elmondta: az a kérdés ebben az ügyben, hogy mi volt az a motiváció, indok vagy érdek, ami miatt az ügy feltárása akkor „nem a klasszikus szabályok szerint történt”, s ami miatt „lényegében félretették ezt az ügyet”.

Hozzátette, hogy a politikai vezetés tette félre, „tehát nem a szolgálatokról szól ez a történet”.

„A szolgálatok tették a dolgukat, (...) amit az akkori politika igényelt, azt korrektül, tárgyszerűen teljesítették” – hangsúlyozta az államtitkár, megjegyezve: hogy ezzel az információval mit kezdett a politika, ez az egyik kérdés, amelyre választ kell majd kapni.

Tóth András közlése szerint további kérdés, hogy a több külföldi forrás által megjelentetett adatok igazak-e vagy sem, s hogy valójában mi történt.

Az egyik megoldásnak azt nevezte, hogy az iraki forrásoktól megpróbálják bekérni azokat az adatokat, tényeket, esetleg bizonyítékokat, amelyek az információt igazolják, esetleg elvetik.

Véleménye szerint azonban lehetséges, hogy mindez hosszabb időt vesz majd igénybe, tekintettel arra, hogy Irakban ma „nem annyira konszolidált a helyzet”.

A szakszolgálatoknál most folyó vizsgálat előzménye, hogy január végén Juhász Ferenc honvédelmi miniszter közölte az MTI-vel, az előző kormánynak tudomása lehetett azokról a híresztelésekről, hogy a Király B. Izabella által alapított Magyar Érdekek Pártjának is juttatott olajpénzeket Szaddám Husszein volt diktátor az Irakot sújtó olajembargó idején.

A politikus hangsúlyozta: 2000. szeptember 16-án, amikor akkori ellenzéki képviselőként a Országgyűlésben felvetette az „olajadomány” ügyét, nem az ügyletről volt bizonyítéka, hanem arról, hogy az „ezzel kapcsolatos híreszteléseket jelentettek a Külügyminisztériumnak”.

Martonyi János akkori külügyminiszter Juhász Ferenc interpellációjára adott válaszában kijelentette: „szeretném jelezni – mint ahogy magában a kérdésben is elhangzott már -, hogy a kormány több tagja, több minisztérium már egyértelműen cáfolta ezt az értesülést”.

Juhász Ferenc január végi nyilatkozatát követően Tóth Tamás külügyi szóvivő beszámolt az MTI-nek, a Külügyminisztériumban most lefolytatott ellenőrzés során megállapították, hogy a bagdadi magyar nagykövetség 2000 szeptemberében megfelelő úton jelezte a Külügyminisztériumnak: olyan információt kapott, amely a szóban forgó ügyet megerősíti” – mondta külügyi szóvivő, aki hozzátette, ezt a jelzést akkor továbbították „Demeter Ervinnek, a polgári titkosszolgálatokat akkor irányító tárca nélküli miniszternek”.

Demeter Ervin volt titokminiszter az MTI-nek azt nyilatkozta: a polgári titkosszolgálatoknak annak idején arról volt információjuk, hogy Szaddám Huszein több magyar pártot is meghívott Bagdadba, de arról nem, hogy ezek a politikai erők olajat értékesítettek volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.