Kulcsár Attila ismerőse verte meg Szászt?

Rendszeres telefonos kapcsolatban állt Kulcsár Attilával az a zsarolás miatt korábban már előzetes letartóztatásba helyezett személy, akit a rendőrség Szász Károly megverésével is gyanúsít. N. Tibort tegnap ismét kihallgatták a nyomozók, de tagadta, hogy köze lenne a bűncselekményhez. A BRFK megerősítette: a férfi DNS-mintája megegyezik a bántalmazás helyszínén talált nyomokkal.

Magyar Nemzet
2004. 08. 11. 6:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 36 éves N. Tibort gyanúsítja a rendőrség azzal, hogy részt vett Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) volt elnökének tavalyi megverésében – jelentette be Tóth Gábor ezredes tegnap. A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese közölte: a gyanúsított híváslistájának ellenőrzésekor kiderült, hogy rendszeres telefonkapcsolatot tartott fenn Kulcsár Attilával, a K&H Equities volt brókerével, sőt mindketten Nagykanizsáról származnak. Az ezredes nem kívánt válaszolni arra, hogy ezek a hívások mikor történtek, Szász Károly megveretése előtt vagy után.

A legfontosabb bizonyíték arra, hogy a férfi részt vett a felügyeleti exvezető elleni támadásban az, hogy a tőle vett DNS-minta megegyezik a tavaly június 16-i inzultus helyszínén hagyott biciklin talált mintával. A gyanúsított először megtagadta a vallomástételt, Tóth Gábor szerint ebben közrejátszhatott, hogy ügyvédjét nem sikerült elérni. N. Tibort tegnap ismét kihallgatták, ám tagadta, hogy a támadás idején került volna a DNS-mintája a kerékpárra.

Az ezredes közölte azt is, hogy a Szász Károly elleni támadásnak több elkövetője volt, ezért nem kizárt, hogy hamarosan újabb gyanúsításra kerül sor, jelenleg tanúkihallgatások folynak. Kulcsár Attilát egyébként tanúként már kihallgatták az ügyben, ennek ellenére elképzelhető, hogy erre újból sort kerítenek a fejlemények miatt.

Tóth Gábor nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt az információt, miszerint a gyanúsítottat egy társa adta volna fel a rendőröknek. A nyomozó elmondása szerint nem fizették ki a nyomravezetőnek kitűzött egymillió forintos jutalmat, arról pedig nem kívánt nyilatkozni, hogy az államtitkot képező vádalku során jutott-e el a rendőrség a gyanúsítotthoz. A Magyar Nemzet információi szerint vádalku eredményeként jutottak az elkövető nyomára.

A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a nyílt eljárás idén június 24-én történt lezárása után titkosszolgálati módszereket alkalmazva folytatták az adatgyűjtést, aminek alapján megalapozottan fordulhattak az ügyészséghez a nyílt nyomozás folytatásáért. A vádhatóság a beszerzett adatok és szakértői vélemények alapján ehhez hozzájárult.

A kormánytöbbség által idén májusban a PSZÁF éléről törvénymódosítással leváltott Szász Károlyt 2003. június 16-án hajnalban támadták meg a fővárosban. A szervezet vezetőjének autóját egy kerékpáros balesetet színlelve állították meg, majd amikor a szakember kiszállt gépjárművéből, többen rátámadtak és botokkal megverték. Szász Károly nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az inzultus napján kórházi ágyán újságíróknak nyilatkozva az atrocitást egy felügyeleti határozattal hozta összefüggésbe.

A brutális bántalmazást követően Török Zsolt szocialista honatya közölte: Szász megveretése megrendezett baleset volt. A politikus még a PSZÁF-elnök vagyonát is elkobozta volna.
Bodnár Zsolt, a BRFK alezredese a Magyar Távirati Irodának nyilatkozva kijelentette, a rendőrség szerint elképzelhető, hogy Szász autójával elsodort egy biciklist, és egy arra járó személy seprűnyéllel kezdte ütlegelni a felügyelet elnökét.

A PSZÁF már tavaly áprilisban vizsgálatot indított a Pannonplast-részvények az év első hónapjaiban történt felvásárlása miatt. A befolyásszerzés ellenőrzésekor a PSZÁF alkalmazottai júniusig bezárólag tanúként többször kihallgatták Kulcsár Attilát, illetve helyszíni vizsgálatokat folytattak a K&H Banknál és annak brókercégénél, az Equities Rt.-nél. A vizsgálatok ideje alatt a szervezet szakembereit többször megfenyegették telefonon, valamint Kulcsár Attila is burkolt utalásokat tett az ügy következményeire, valamint felsőbb körök rosszallására. Ezt követően történt az exelnök elleni támadás.

A megveretés utáni napon nyilvánosságra hozták a Pannonplast Rt.-ben történt befolyásszerzés PSZÁF által feltárt részleteit. A részvényfelvásárlás során a felügyelet összehangolt magatartást állapított meg a Pevdi Kft., a Kartonpack Rt. és a Britton Kft. vonatkozásában, amiért a tranzakciókban részt vevő kft.-ket összesen 11,5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A határozattal szemben az érintettek felülvizsgálati eljárást indítottak a bíróságon.

A PSZÁF megállapította, hogy 2003. első negyedévében a Pannonplast-részvények árfolyamértékében 70 százalékos emelkedés következett be, köszönhetően annak, hogy 1,2 milliárd forint értékben történtek kötések a papírokra. Az ügy hátterét elemezve kiderült, hogy „a Pannonplast Rt.-ben történt befolyásszerzéssel kapcsolatban egy előkészített, több szereplő együttműködésén alapuló konstrukció vázolható fel, amelyben az értékpapírok megszerzői és az ügyletek végső finanszírozói egy kapcsolati körbe tartoznak, de személyileg elválnak egymástól”.

A Magyar Nemzet ezután kiderítette, hogy a pénzügyi ügyletek során rövid idő alatt jelentős árfolyamnyereséget könyvelhettek el olyan magán- és jogi személyek, akik mindannyian a K&H Equities Rt., ezen belül Kulcsár Attila exbróker ügyfélköréhez tartoztak. Pannonplast-papírokkal több millió forintos nyereséget realizálhatott többek között az Egyesült Államokban a Britton Llc. címére bejegyzett First Capital Invest Llc., az Autó-Danubia Kft., a Népszavát korábban tulajdonló ESMA reklámcég tulajdonosa, Bleuer István, a Mudura Sándor érdekeltségébe tartozó Ramexa Rt., Kovács László hölgyismerősének, Endrényi Évának a cége, a Pál és Cápa Kft., a Betonút Rt. és a székesfehérvári Bau-cont Rt.

A felügyelet megállapította, hogy a K&H Bank Rt., illetve a K&H Equities Rt. a teljes konstrukció – technikai végrehajtáson jelentősen túlmutató – pénzügyi koordinálásában, szervezésében fontos szerepet vállalt. A tranzakciók finanszírozásában részt vett egy állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaság is, amely rendszeres és jelentős mértékű pénzügyi kapcsolatban állt a Britton Llc.-vel. Később kiderült, hogy ez utóbbi cég Kulcsár Attila tulajdona, az állami vállalkozás pedig az Állami Autópálya Kezelő Rt.

A PSZÁF által feltárt részletek egészen a brókerbotrányig vezettek.



Bárándy távozását sürgetik. Távozzon a politikai életből Bárándy Péter igazságügy-miniszter, mivel kiderült, nem mondott igazat, amikor a K&H-botrány néven ismertté vált milliárdos sikkasztás egyik fő gyanúsítottjával való találkozóját letagadta – jelentette ki Nagy Ervin (Jobbik) a minisztérium előtt. Szerinte minden ember választ vár a kérdésre: mikor, miért találkozott Kulcsár Attilával Bárándy Péter, illetve miért tagadta a találkozót. Úgy véli, a tárcavezető viselkedése morális mélypontot jelez. Hozzátette: Bárándy lemondása hozzájárulhatna a közélet tisztulásához, de ha nem történik meg, akkor Medgyessy Péter kormányfő feladata, hogy megtegye a szükséges lépéseket. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.