180 millós GVH-bírság vadászati kartell miatt

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Vadgazdasági Termékek és Szolgáltatások Terméktanácsát 150 millió, Budapesti Agrárkamarát 15 millió, további 15 bérvadásztató és vadászatszervező vállalkozást összesen 17 millió forint bírság megfizetésére kötelezte – írja a hvg.hu.

MNO
2004. 12. 13. 10:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal látókörébe 2003 júliusában a bérvadászati piac azért került, mert felmerült annak gyanúja, hogy a mintegy 8 milliárd forint árbevételt elérő piacon minimálárakat határoznak meg – áll a versenyhivatal közleményében.

A többszörösen kiterjesztett eljárás végül is 34 vállalkozás ellen folyt le, és 2004. december 9-én tartott tárgyaláson 182 millió forintos bírság kiszabásával zárult. Bérvadászattal csaknem 1200 vadászati jogosult foglalkozik Magyarországom. Az 1995 óta működő Vadgazdasági Termékek és Szolgáltatások Terméktanácsa 49 jelentős vadászati piaci szereplőt tömörít.

A bérvadásztatók részben maguk végzik a szervezést, de bevonnak vadászatszervező vállalkozásokat a nagyjából 110 szereplős vadászatszervezői piacról. A vadászatszervezők szerveződése a 2002 júliusában a Budapesti Agrárkamara kebelén belül létrejött önálló osztály. (hvg, vg)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.