Augusztus 20-i rendezvények: közpénz hamis referenciákra

Noha több mint három hónappal az augusztus 20-i ünnepségek után sincs elszámolás a központi rendezvényekről, annyi már kiderült: a rendezés jogát elnyerő Hungexpo–Mafilm páros nem a valóságnak megfelelő referenciák alapján kapta meg a Miniszterelnöki Hivatal megbízását – tudta meg a Magyar Nemzet.

Magyar Nemzet
2004. 12. 06. 23:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valótlanok voltak azok a referenciák, amelyek alapján a Hungexpo–Mafilm páros elnyerte az idei központi ünnepségek lebonyolítási jogát – derül ki a Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumokból. Az augusztus 20-i rendezvények megvalósításához alapkövetelményként előírt referencianyilatkozatok szerint a Mafilm Rt. az utóbbi két év központi ünnepségeinél 23 millió, illetve 22 millió forint értékben végzett pirotechnikai munkákat, a társaság azonban hét éve nem rendelkezik saját jogú referenciával, így azóta nem is lát el pirotechnikai tevékenységet. Az idei pályázat elnyeréséhez szükséges referencia egyik kibocsátója, a Nike-Fiocchi Kft. ügyvezetője, Szabó Péter elismerte: a pirotechnikai munkákat valóban nem a Mafilm Rt.-től rendelték, hiszen annak nincs is erre szakosodott részlege, hanem egy, a Mafilm Rt.-nek csupán résztulajdonában álló másik cégtől, a Mafilm Szcenika Kft.-től.

Gárdonyi László, a Szcenika ügyvezetője megerősítette: nem a Mafilm, hanem a társaságuk által elvégzett referenciák alapján nyerte el a Hungexpo–Mafilm páros a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) száznegyvenmillió forintos megbízását, ám a tűzijátékot végül mégsem ők bonyolították le. A referencianyilatkozatokról Gárdonyi kijelentette: azok sem összegükben, sem a teljesítésben nem felelnek meg a valóságnak.

Barabás János, a fővállalkozó Hungexpo Rt. vezérigazgatója korábban lapunknak megerősítette, hogy társaságuk azért indult a Mafilm Rt.-vel közösen, mert a cég pirotechnikai részlege megfelelő referenciát jelentett a tűzijáték lebonyolításában. A vezérigazgató nem tudott arról, hogy a szakmai referenciája miatt bevont Szcenika Kft. mégsem vett részt a tűzijáték kivitelezésében. Szerettük volna megszólaltatni az ügyben Rózsa Editet, a Hungexpo rendezvényszervezési igazgatónőjét, hogyan kerülhetett a nyertes állami vállalattól egy magáncéghez a MeH megrendelése, ám ő lapunk többszöri megkeresésére sem reagált.
Friss Gábor, a MeH rendezvény- szervezési főosztályvezető-helyettese annyit közölt: nem túl „elegáns” megoldás a Szcenika mellőzése, hiszen a hazai piac egyik legnagyobb pirotechnikai cégének tartott társaság miatt adták a megbízást a Hungexpo–Mafilm kettősének. A referencianyilatkozatokat beadó Mafilm Rt. ügyvezetője, Tolmár Tamás korábban megkérte lapunkat, ne kérdezzük az ügyről.

Mint ismeretes, az Orbán-kormány idején a szocialisták valamennyi augusztus 20-i ünnepség után azonnali, tételes elszámolást kértek, amelyet a MeH közleményekben és parlamenti beszámolókban meg is tett. Támadások érték a Happy End Kft.-t is, amely korábban az országos ünnepekkel kapcsolatos feladatok húsz százalékát látta el, megbízását közbeszerzési pályázatokon elnyerve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.