Gyanús privatizációra készül a Honvédelmi Minisztérium

A Juhász Ferenc honvédelmi miniszter 95 millió forintos házvásárlásához kölcsönt adó vállalkozó társasága olyan cégben szerzett irányítást, amely fémhulladékok feldolgozásával és értékesítésével foglalkozik. Az üzletember fia áprilistól igazgatósági elnök lett a Honvédelmi Minisztérium részértékesítésre szánt cégében, amely többek között a hadrendből kivont tankok megsemmisítését végzi.

Magyar Nemzet
2004. 12. 20. 10:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fémfeldolgozással és fémhulladékok nagykereskedelmével foglalkozó cégben szerezte meg az irányítást a Juhász Ferenc honvédelmi miniszter 95 millió forintos villavásárlásához kölcsönt nyújtó vállalkozó, Füzesi István társasága, az Interscrap Kft.

A cég tavaly július 7-én jutott közvetlen befolyásolást biztosító tulajdonrészhez a Metál-Brikett Kft.-ben, amelynek közgyűlése még aznap úgy döntött, hogy több mint százmillió forintot vonnak ki a társaság tőkéjéből.

A Metál-Brikettben februártól tag lett Füzesi István is, felesége és a család egy másik tagja pedig a felügyelőbizottságban kapott helyett. A Metál-Brikett Kft.-nek tagja Végh Gábor is, Füzesiék másik cégének, az Eurocast Kft.-nek ügyvezetője, aki fémkohászattal foglalkozó vállalkozókkal áll kapcsolatban.

Az ügy érdekessége, hogy áprilisban Füzesi Attila, Juhász hitelezőjének fia – aki szintén tagja az Interscrap Kft.-nek és az Eurocast Kft.-nek – igazgatósági elnöke lett a Honvédelmi Minisztérium (HM) harci járművek javításával és megsemmisítésével foglalkozó cégében, a HM Currus Rt.-nek. Ezt a társaságot a tervek szerint még ebben a választási ciklusban piacosítani kívánja a szaktárca, vagyis a Currus Rt. részvényeinek 49 százalékát eladnák olyan magántársaságoknak, amelyek hatékonyabban tudják elvégezni a tankok értékesítését vagy megsemmisítését. A Metál-Brikett Kft. fő tevékenységeként a cégnyilvántartás májusi bejegyzése szerint a fémek hulladékokból való visszanyerését jelölték meg.

Ács János, a Currus Rt. vezérigazgatója nemrég a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: elképzelhetőnek tartja, hogy Füzesi Attila a cég privatizációját készíti elő, bár erről még nem tárgyaltak a részvénytársaságnál. Juhász Ferenc pedig kijelentette: Füzesi Attila feladata az lesz, hogy „fejlődő pályára állítsa” a Currus Rt.-t, ahogyan ezt tette az „előző helyén” is.

Mint arról beszámoltunk, Füzesi Attila 2003. februártól 2004. augusztusig igazgatósági elnöke volt a minisztérium egy másik társaságának, a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Rt.-nek is. A Verga Rt. vezérigazgatója több napja nem válaszol ezzel kapcsolatos kérdéseinkre, Füzesi Attilát pedig nem tudtuk elérni egyik érintett HM-cégnél sem. A minisztérium többek között erdészettel, fakereskedelemmel és vadászturizmussal foglalkozó sikeres társaságának igazgatói viszont azt közölték lapunkkal, hogy Füzesi elnöklése alatt nem tapasztaltak különösebb fejlődést a társaság életében.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.