Gyanúsított lesz Kodela László?

Újabb áldozata lehet a brókerügynek, miután a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Kodela Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) volt helyettes államtitkárát is gyanúsítottként hallgatná ki Bálint Tamás mellett egy ötmillió forintos vesztegetési ügyben – értesült a Magyar Nemzet. Ma Molnár Csaba, a Kulcsár-ügy egykori nyomozója tagadta a terhére rótt vádakat a Fővárosi Bíróságon.

MNO
2004. 12. 08. 10:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint az ügyészség nyomozói gyanúsítottként idézték be Kodela Lászlót, miután Kulcsár Attilának, a K&H Equities volt ügyvezetőjének a vallomása, valamint több tanú meghallgatása után a kiemelt ügyek osztálya úgy vélte: Kodela kihallgatása indokolt. Dobos Gabriella, az ügyészség szóvivője az ügyben nem kívánt nyilatkozni.

Kulcsár az ügyészségen tett vallomásában jegyzőkönyvbe mondta: rendszeres találkozásaik egyikén megemlítette Kodelának, Mészáros Jánosnak és Kelemen Lászlónak, hogy a K&H Bank bejelentette a Betonút Rt.-vel kapcsolatos ügyleteket az ORFK pénzmosás elleni osztályának, ezért segítségüket kérte az ügyek elsimításában. Kodela ezt követően Kelemennel egyeztetett, majd Kulcsár vallomása szerint két hét múlva felhívták őt, és közölték, hogy „elintézték” az ügyet, és ezért kértek tőle „ötmillió forintot, mert ez az ára az ügyintézésnek”. Kulcsár közölte azt is, hogy a pénzt ő adta át Kodelának. Pár nap múlva – tette hozzá – egy fax érkezett a pénzmosás elleni osztályról, miszerint nem indítanak eljárást. A fax arról tájékoztatott, hogy a Montrade, a Geometax és a Betonút Rt. cégekkel kötött ügylet nem alapoz meg pénzmosást. Kulcsár kitért arra, hogy az ötmillió forintot Szekér Gyula taxisofőr jelenlétében adta át Kodelának. Ezt Szekér tanúvallomásában megerősítette.

Az ügyészségi nyomozó hivatal még szeptember 21-én hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének elkövetésével gyanúsította meg Bálint Tamást, aki az ügyészség szerint 10 millió forintot fogadott el Kulcsártól egy, a PSZÁF gazdálkodásáról készített jelentésért. Kulcsár ekkor azt vallotta: Bálint Tamást jó ismerőse, Kodela László ajánlotta neki. Bálint akkoriban a kancellária közpénzügyi államtitkárságának főtanácsadójaként dolgozott, előtte pedig Keller László kabinetfőnöke volt. Bálint Tamás tagadta, hogy pénzt fogadott volna el a brókertől. Kulcsár Kodela kezdeményezésére fényképes igazolványt kapott a MeH-től, ami állandó parlamenti belépésre is jogosít.




Nem ismerte el bűnösségét a hivatali visszaéléssel és államtitoksértéssel vádolt Molnár Csaba, a Kulcsár-ügy egykori nyomozója a fővárosi bíróságon – jelentette az Info Rádió.

A vád szerint az alezredes az azóta már megszűnt Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Pénzmosás Elleni Osztályának vezetőjeként pénzváltókkal tartott fent kapcsolatot, és ajándékért cserébe vállalta, hogy a pénzintézet ne mondja fel velük a szerződéseket, ezen kívül államtitoknak minősülő információkat is átadott. Molnár Csaba ügyvédje szerint a vádak alaptalanok, védence nem követett el bűncselekményt. Elsőfokú ítélet január közepére várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.