A Fidesz betekintést kér a Görgey-anyagokba

Személyes betekintést kér Sági József fideszes képviselő a húsz évre titkosított, Görgey Gábor által készített dokumentumokba. Az ellenzéki képviselő az ombudsman álláspontjára hivatkozva azt kéri a kancelláriaminisztertől, hogy 13-án tegye lehetővé számára az anyagok áttanulmányozását.

MNO
2005. 01. 08. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görgey Gábor húsz évre titkosított irományaiba kér betekintést Sági József fideszes országgyűlési képviselő Kiss Péter kancelláriaminisztertől.

Mint ismeretes, a volt kultuszminiszter 2004. december 31-ig mint kulturális főtanácsadó hétmillió forintot tehetett zsebre. A kormány számára készített irományait azzal az indoklással titkosították, hogy azok belső használatra készültek, ezért nem nyilvánosak.

Kiss Péter szerint Görgey „színvonalas tanácsokkal segítette a kormányzati munkát kulturális kérdésekben” – többek közt „figyelemmel kísérte és véleményezte az épülő Hagyományok Háza helyzetét”, valamint „intézkedett Márton László Kossuth-díjas szobrászművész ügyében, aki szobrot ajánlott fel a belga királyi párnak”, illetve „véleményt készített a Millenáris Park további méltó működtetésének feltételeiről”.

A fideszes politikus betekintést kérő levelében Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontjára hivatkozik, miszerint az alkotmányos alapjog korlátozásának elfogadhatatlan módja, hogy a kormányzati döntés meghozatala után húsz évre titkosítják ezeket a dokumentumokat.

„Az elmúlt három évben mindennapos tapasztalattá vált Magyarországon, hogy a kormány szavai és tettei között áthidalhatatlan szakadék tátong. Ennek egy újabb szomorú bizonyítéka, hogy míg a kormány tiszta, átlátható közéletről, üvegzseb-programról beszél, közben húsz évre titkosítja Görgey Gábor volt kulturális miniszter miniszterelnöki tanácsadóként hét millió forintért készített tanulmányát” – hangsúlyozza szerkesztőségünkhöz eljuttatott, pénteki keltezésű levelében Sági József, aki arra kéri Kiss Pétert, tegye lehetővé számára, hogy január 13-án délelőtt tíz órakor a Miniszterelnöki Hivatalban személyesen tanulmányozhassa a dokumentumokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.