időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Fidesz: Még drágább az életed

MNO
2005.01.06. 11:55

A kormány kezdeti lendületéből csak áremeléseket látunk majd az elkövetkező évben – állítják fideszes politikusok. A kormánynak be kellene látnia tévedését, és el kellene ismernie: túl sokat ígértek – mondta mai sajtótájékoztatóján Soltész Miklós (Fidesz).

Mindannyiunk számára fontos tudni, hogy mit hoz számunkra a 2005-ös esztendő, és hogy a „pénz kormánya” által beterjesztett költségvetés milyen következményekkel jár majd a családok számára – hangsúlyozta mai közös sajtótájékoztatóján Vígh Ilona, a Fidesz nőtagozatának elnöke és Soltész Miklós fideszes országgyűlési képviselő.

– A kormány kezdeti lendületéből csak áremeléseket látunk majd az elkövetkező évben – jelentette ki Soltész Miklós, hozzátéve: a banki szolgáltatások, az energia és a közlekedés is többe kerül ebben az évben, különösen a fővárosiak életét nehezítve meg. Figyelmeztetett arra, hogy a Gyurcsány Ferenc által kivetett bankadót a pénzintézetek végül ügyfeleikkel fizettetik meg, hiszen 50 és 100 százalék közötti mértékben emelték meg a pénzforgalmi szolgáltatások díjait. – Ez majdnem mindenkit érint a fiataloktól az idősekig – emelte ki. Az immár hatodik gázáremeléssel kapcsolatban megjegyezte: lassan mondták, de nagyon gyorsan beszedték. A politikus utalt arra is, hogy a kormány által kidolgozott árkompenzációs rendszer nem nyújt segítséget azoknak az időseknek, akik nagyobb és rosszul szigetelt lakásokban élnek. Hozzátette, hogy bár a legkevesebbet fogyasztók terhei is 4,5 százalékkal nőnek, de a náluk többet fogyasztóknak (ide tartozhatnak a nagycsaládosok is) már jóval az infláció feletti gázárnövekedéssel kell számolniuk. Negyed év múlva a gázáremelések miatt drágulni fognak bizonyos termékek és szolgáltatások is – tette hozzá Soltész, aki utalt arra is, hogy a gazdasági tárcától kiszivárgott hírek szerint a villamos energia árát is megemelik a következő hónapokban. – Tovább emelkedtek a tömegközlekedés tarifái és az autópályadíjak is – jegyezte meg.

– Vége van a nagy ígéretek korszakának. A kormány egyre romló gazdasági helyzetet idézett elő 2002 óta, amelynek következményeit a lakosság, mi, magyarok isszuk meg. Ezen valamilyen módon változtatni kell. A legegyszerűbb az lenne, ha végre belátnák a tévedésüket, és elismernék: túl sokat ígértek – összegezte a képviselő.

Vígh Ilona kiemelte: a 2005-ös évben a kormány döntései a beteg, idős embereket is súlyosan érintik, hiszen a gyógyszerárak jelentősen megemelkedtek ebben az évben. Kifejtette: a társadalombiztosítás által támogatott készítmények tizedének megemelték az árát, és akad olyan is, amely húsz százalékkal drágult az újév kezdetén. Emelték a postai és a távközlési szolgáltatások díjait is, nőttek a illetékek és leszűkítették az illetékmentes ingatlanok körét is. Emlékeztetett arra, hogy ettől az évtől megnőnek a vállalkozók terhei, hiszen négy százaléknyi járulékot kell fizetniük annak érdekében, hogy rászorultságuk esetén munkanélküli segélyt kaphassanak. Drágább lett az autóvásárlás és az útlevél és vállalkozói igazolvány kiváltása is. Kiemelte továbbá annak fontosságát, hogy a kormány a lehető legpontosabban mérje fel a várható infláció mértékét, hiszen ez a „szegények adója, így elvárható lenne, hogy a kormány figyeljen erre, és ne terhelje árnövekedéssel a lakosságot”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.