„Gyurcsányi” irodatechnikusok bomba üzletei

Szédületes mennyiségű állami megbízást kapott az utóbbi időszakban a Trendex Rt. Az irodatechnikában utazó cég tisztségviselői között 2004-től felbukkant Antalóczi Zoltán, aki a Gyurcsány Ferenc kormányfő tulajdonában lévő Altus Rt. felügyelőbizottságának a tagja.

Magyar Nemzet
2005. 02. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különböző minisztériumoktól kért adatokból kiderült, hogy jó néhány tárca kötött szerződést a kormányváltás óta a Trendex Holding Rt.-vel. A vállalkozás talán leglelkesebb megrendelője a Külügyminisztérium: 2004 májusában olyan határozatlan időre szóló szerződést kötött a külföldi kirendeltségek telekommunikációs rendszerének karbantartására, amelyért a cég havi több mint tizenhatmillió forintot kap. A Magyar Nemzet birtokában lévő számlák szerint a Trendex munkatársai már bizonyosan megjelentek Bangkokban, Damaszkuszban, Teheránban, Dublinban, Oslóban, Ankarában, Nairobiban.

A világ körüli útként is felfogható megbízáshoz nagy valószínűséggel még C típusú nemzetbiztonsági vizsgálaton is át kellett esniük a trendexeseknek, akik a Magyar Nemzet informátorai szerint az adott nagykövetségeken igénybe vehetik a vendégek számára fenntartott lakosztályokat. Kiderült az is, hogy a Trendex egy másik szerződés alapján 2003 februárjától két külügyminisztériumi épület telekommunikációs rendszerének a karbantartását is elvégezheti, havonta közel kétmillió forintért. Ez azt jelenti, hogy a cég havonta legalább 18 millió forint közpénzhez jut a külügyi tárcától.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium összesen 1,16 millió forintot fizetett tavaly az Antalóczi nevével fémjelzett vállalkozásnak a tárca telefonközpontjának karbantartásáért. A Pénzügyminisztérium is hasonló feladatra kötött szerződést 2006. december 31-ig a Trendexszel, de a tárcától kapott adatok szerint ennek éves díja nem éri el az egymillió forintot sem. Hasonló összegű megbízáshoz jutott a vállalkozás az informatikai tárcától is. Az Igazságügyi Minisztérium arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy az említett társaságtól 2002 szeptemberében hetvenezer forintért egy vezeték nélküli telefont, valamint tavaly decemberben 152 ezer forintért egy pedálos diktafont vásároltak.

A nyilvános cégadatokból kiderült, hogy a Trendex Holding Rt.-nek 1999 óta igazgatósági tagja a Gyurcsány Ferenc üzlettársaként megismert Antalóczi Zoltán. Az üzletember 2003-ban helyet kapott az Altus Rt. felügyelőbizottságában. Mint ismert, az Altus a zászlóshajója Gyurcsány Ferenc cégbirodalmának.

A Trendex egyébként jórészt az Ápisz korábbi tisztségviselőiből verbuválódott. A részvénytársaság tulajdonosa ugyanis az a Rizó Mihály, aki Antalóczi Zoltánnal, illetve Szolek Andrással együtt az Ápiszban is vezető pozícióban voltak. Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a Trendex részvényese volt 1999 és 2000 között a Pacific East Rt., amelynek egy rejtélyes off-shore cég, a Pacific Corporation UK Limited a tulajdonosa. Jelenleg ugyanennek a társaságnak az érdekeltségébe tartozik az Ápisz.

László Boglár kormányszóvivő elmondta: a Trendex nemcsak a mostani, hanem az előző kormánytól is kapott megbízásokat, hiszen tudomása szerint már 1999-ben, vagy talán még azelőtt is megnyert közbeszerzési pályázatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.