időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Közbeszerzés: élen a Strabag

MNO
2005.03.21. 08:20

111 közbeszerzési eljárást nyert el tavaly a Strabag Rt., összesen 163,32 milliárd forint értékben – derül ki a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. elemzéséből. A Strabag, valamint a Swietelsky, a Betonút és az Egút cégek megtalálhatók a legtöbb eljárásban, illetve a legnagyobb összértékben nyertesek top tízes csoportjában.

A Strabag volt a leg(meg)nyerőbb

Az építőipari közbeszerzések nyerteseinek eljárások száma és összértéke szerinti 2004. évi toplistáját is a Strabag Építő Rt. vezeti 111 darabbal, illetve közel 163,32 milliárd forinttal – derül ki a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. elemzéséből. A legtöbb eljárást (38) az Állami Autópálya-kezelő Rt. bonyolította le, a legnagyobb összértékben (mintegy 420,35 milliárd forint) pedig a Nemzeti Autópálya Rt.

A tavaly eredményesen zárult 1252 építőipari közbeszerzési eljárás összértéke 747,57 milliárd forintot tett ki, ami majdnem a kétszerese az előző évi 283,8 milliárdnak. Az építőipari beruházások közül a legmagasabb értéket az autópálya- és egyéb autóút-beruházások képviselik.

A legtöbb eljárást lefolytatott ajánlatkérők top tízes listájának szereplői közül négyen – Budapest Főváros Önkormányzata, ÁAK Rt., Budapesti Távhőszolgáltató Rt., NA Rt. – egyben tagjai a legnagyobb összértékben kiírók tízes listájának is. Ugyancsak négyen – Strabag, Swietelsky, Betonút, Egút – megtalálhatók a legtöbb eljárásban, illetve a legnagyobb összértékben nyertesek top tízes csoportjában.

Az eljárás értékében első tíz ajánlatkérő eredményes eljárásainak összértéke 489,9 milliárd forint volt. A top tízben szereplő nyertesek a vizsgált időszakban 305 eljárásban bizonyultak a legjobbnak a teljes vagy részajánlatoknál.

Tavalyi legek

A legkisebb értékű beszerzés – 185 ezer forint – 2004-ben Isaszeg Nagyközség Önkormányzatához fűződik: ezt „14 belterületi út szilárd burkolattal történő ellátására” szánták.
A legnagyobb összegű ajánlatkérő (79,8 milliárd forint) a Nemzeti Autópálya Rt. volt, az „M3 Autópálya Görbeháza-Nyíregyháza között híd-út építés, kapcsolódó létesítmények” kapcsán. A legtöbb eljárást (38) az Állami Autópálya-kezelő Rt. bonyolította 17,7 milliárd forint összértékben. A legtöbb eljárás nyertese (111) a Strabag Építő Rt. volt, míg a legmagasabb beszerzési érték bonyolítója (420,3 milliárd forint) a Nemzeti Autópálya Rt. volt, összértékben tíz nyílt, négy tárgyalásos (egyik hirdetmény nélküli) eljárással. A legmagasabb közbeszerzési érték nyertese (163,3 milliárd forint összérték) szintén a Strabag Rt. volt, a 111 nyertes eljárással. (Világgazdaság)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.