Szalmonella kórokozóval fertőzött disznósajt került forgalomba, melynek címkéjén a Surjányhús Kft. neve van feltüntetve – számolt be a Magyar Rádió. A laboratóriumi vizsgálat után kiderült, hogy a betegséget okozó élelmiszeren a törökszentmiklósi Surjánhús Kft. címkéje van, és az Olcsó Hús Kft. forgalmazza. A cég azonban ezt tagadja, és a tulajdonos azt állítja, hogy valakik – visszaélve a nevükkel – hamis címkével ellátott terméket adtak át a kereskedőknek.
A Surjány Hús Kft. cáfol és feljelentést tett a rendőrségen
Az elmúlt napon a média több ízben is foglalkozott a Pest megyében talált, trichinellával fertőzött disznósajttal, amit a CBA üzleteiben talált a Pest megyei ÁNTSZ. A sajtó híradása szerint a fertőzött terméket a Surjány Hús Kft. gyártja, ez azonban nem felel meg a valóságnak – áll a kft. közleményében. Az említett terméket nem a Surjány Hús Kft. gyártja, és nem a cég forgalmazza. Ezt a tegnapi napon, az ÁNTSZ vizsgálata is alátámasztotta. A tévedést az okozza, hogy a szóban forgó, ismeretlen helyen gyártott élelmiszert hamis címkével hozták forgalomba. A hamisító mielőbbi kézre kerítésének érdekében a Surjány Hús 500 ezer forintos jutalmat ajánlott föl a nyomravezetőnek.
A terméken lévő címkéről egyértelműen megállapítható, hogy nem a Surjány Hús Kft. által gyártott élelmiszerről van szó, vagyis élelmiszerhamisítás történt. A címke formája teljesen eltér a Surjány Hús Kft. által használt címkétől. A vizsgálatba vont termék nagysága (5kg) a Kft-nél nem használatos, mivel az maximum 2,5 kg nagyságú disznósajtot gyárt. A Surjány Hús által forgalmazott termék, tenyérnyi színes emblémával, zsugorfóliás csomagolásban és logóval ellátott bizerba címkével kerül forgalomba.Az üzemben megtartott ÁNTSZ és megyei Állategészségügyi Állomás vizsgálata megállapította, hogy a fertőzést okozó disznósajt nem kerülhetett ki a surjányi üzemből.
A Surjány Hús Kft. megtette a szükséges intézkedéseket; rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen élelmiszerhamisítás büntette miatt. A tettes mielőbbi kézre kerítésének érdekében pedig 500.000.- Ft jutalmat ajánlott föl a nyomravezetőnek.
A Surjány Hús fontosnak tartja megjegyezni, hogy a Kft. saját mikrobiológiai és kémiai laborral rendelkezik, amely biztosítja a HACCP és az ISO 9001:2000-es minőségbiztosítási rendszerek működtetését és kontrollját. A cégtől még soha nem került ki fertőzött termék – áll a kft. ügyvezető igazgatójának, Tóth Tibornak a közleményében.
Az ÁNTSZ elrendelte a termék bevonását
Pest megyében már heten betegedtek meg szalmonellával fertőzött disznósajttól, amely május 5-én került a CBA-boltokba – közölte a Magyar Rádióval apest megyei ÁNTSZ vezetője. Tettinger Antal elmondta: az elmúlt napokban Nagymaroson és Dányban több beteget kezeltek gyomorfertőzésre utaló jelekkel, és mindannyian ebből a fajta termékből ettek. „Ha hányással, hasmenéssel, lázzal járó megbetegedést észlelnek, sürgősen keressék fel háziorvosukat„ – figyelmeztet a hatóság. Az ÁNTSZ utasítására a fertőzött disznósajtot a CBA boltjaiban bevonták, forgalmazásukat megszüntették.
A szalmonellás disznósajt tovább gyarapítja azon élelmiszerek hosszú listáját melyekről az elmúlt hónapok során bebizonyosodott, hogy valamilyen formában egészségkárosító hatásúak. Emlékezetes, az elmúlt hónapokban szennyezett zölpaprika, hígított méz, kétes minőségű baromfi, rákkeltő anyagot tartalmazó bébiétel került a magyar piacra. Ezt követően a húsvéti sonkabotránytól volt hangos a magyar közvélemény, melyet a kétes minőségű, olcsó tojás követett.
Kommandó, vagy hivatal az élelmiszerbiztonságért?
A szocialisták a megoldást egy akciócsoport létrehozásában látnák: Magda Sándor, az MSZP vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője korábban úgy fogalmazott: az üzletekben levő árukat egy olyan egység ellenőrizné, mint a vámkommandó. A vizsgálatok eredményét folyamatosan közzé tennék, a rendszeresen vétő üzleteket bezárnák.
A sorozatos élelmiszerbotrányok azt igazolják, hogy helytálló a Fidesz kezdeményezése az élelmiszerbiztonsági rendszer működésének felülvizsgálatáról – fogalmazott márciusi közleményében Selmeczi Gabriella és Lengyel Zoltán ellenzéki képviselők. Olyan szigorú törvényi szabályozásra van szükség, amely megakadályozná, hogy a mérgező anyagokat tartalmazó élelmiszerek az országba, és egyáltalán a boltok polcaira kerüljenek. Az élelmiszerbiztonság területén tapasztalható tarthatatlan állapot, a folyamatos botrányok a hirtelen felállított „élelmiszer-kommandóval” nem, csak határozott törvényi szabályozással és kemény szankciórendszerrel szüntethetők meg – áll a közleményben.
.
A Fidesz szerint mindannyiunk egészsége nem függhet a felelőtlenül kezelt költségvetési pénzektől. Éppen ezért reméljük, a kezdeményezést a kormánypártok is támogatják majd.
(Magyar Rádió, MNO, uno.hu)

Újabb magyar diák utazhat idén nyáron az Északi-sarkra