Motim: 700 millió forint Apró Piroska vezette banktól?

A mosonmagyaróvári Motim Kft. privatizációs pályázatán győztes konzorcium attól a banktól vett fel 700 millió forintos hitelt, amelynek vezetője akkor Apró Piroska volt – mondta Szijjártó Péter. A Motim vezérigazgatója közölte: nem jelenik meg Apró-Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság előtt.

MNO
2005. 07. 06. 15:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó konzorcium által 1996-ban privatizációs pályázaton megszerzett mosonmagyaróvári Motim Kft. 705 millió forintos vételárából mindössze ötmillió volt a saját erő, 700 millió forint a hitel, amit sajtóértesülések szerint attól a banktól vett fel a győztes konzorcium, amelynek vezetője akkor Apró Piroska volt – mondta szerdán Szijjártó Péter, az Apró-Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság fideszes elnöke.

A bizottság Mosonmagyaróváron, a Motim közelében, az út mentén tartott szabadtéri ülést a cég privatizációjáról. Szijjártó Péteren kívül Papcsák Ferenc és Balsai István fideszes országgyűlési képviselő jelent meg, Herényi Károly MDF-es és Csampa Zsolt független képviselőt is helyettesítve. A tíz tagú bizottság kormánypárti tagjai helyettesítő kijelölése nélkül távol maradtak.

Szijjártó felolvasta Gerezdes János levelét, amelyben a Motim vezérigazgatója közölte: nem jelenik meg a bizottság előtt meghallgatás céljából. A vezérigazgató szerint politikai botránykeltés zajlik, és a „politikai komédiában” nem kíván részt venni. Szijjártó az Info Rádiónak nyilatkozva elmondta: a levél hangneme „megengedhetetlen” volt, s Gerezdes távolléte arra enged következtetni, hogy a kormányfőnek takargatni valója van az Rt. privatizációja miatt. Hozzátette: a bizottság írásban teszi fel kérdéseit Gerezdes Jánosnak.

Szijjártó az ülésen ismertette a Motim privatizációjának történetét. Elmondta: a Motim Kft. privatizációs pályázatát 1996-ban egy konzorcium nyerte meg, amelynek egyik tagja a Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó Altus Rt., a másik a GPS Kft. A GPS korábbi tulajdonosa Gyurcsány Ferenc és az Altus Rt. volt, azonban 1995 őszén a kft.-t az eladásra váró, állami tulajdonban lévő Motim Kft. akkori menedzsmentjének három tagja megvásárolta.

A Motim a privatizáció lezárása előtt 13 nappal 340 millió forintos értékben emelt törzstőkét, a Kft. ugyanis 1995 decemberében szintén beszállt a GPS Kft.-be. A bizottság erre irányuló kérdéseket is szeretett volna föltenni Gerezdes Jánosnak.

A Motim a privatizáció után részvénytársasággá alakult. A Gyurcsány Ferenc által képviselt Motim Rt. 1996 végén kiszállt a GPS Kft.-ből és a 340 millió forintos névértékű üzletrészét „érdekes módon” egymillió forintért adta el a Motim Kft. egykori menedzsmentje három tagjának – mondta el Szijjártó Péter.

A bizottsági elnök – azzal a sajtóértesüléssel kapcsolatban, hogy a hitelező bankot akkoriban Apró Piroska vezette – úgy vélekedett: a Motimmal kapcsolatos tranzakció azt a gyakorlatot látszik megerősíteni, hogy Gyurcsány Ferenc felhasználta politikai kapcsolatait meggazdagodása érdekében.

fidesz.hu, MTI, Info Rádió

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.