Adócsalás gyanújában

Adócsalás gyanújába keveredett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök &#8211; jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő, aki ígéretet tett arra, hogy az általa vezetett, Apró&#8211;Gyurcsány-érdekkör meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság is foglalkozik majd a lapunk múlt heti cikksorozatában nyilvánosságra hozott, a kormányfőt rendkívül súlyosan érintő információkkal. <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=309282&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Adósunk a miniszterelnök</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=309003&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Közpénz az élményuszodában</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=308884&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Fitneszpark a kormányfő rezidenciáján</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=308632&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Gyurcsány kapcsolata Fittelinával</a><br>

Magyar Nemzet
2005. 09. 26. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki politikus szerint egy önmagát bátornak nevező, és ezt óriásplakátokon is hirdető miniszterelnöknek választ kell adnia a villaügyben fölvetődött kérdésekre. Azonban Gyurcsány Ferenc mindeddig érdemben nem cáfolta a Magyar Nemzetben megjelenteket, nem perelte be a lapot, és a kormányszóvivő szavai szerint a jövőben sem kívánja bíróság elé vinni az ügyet – emlékeztetett Szijjártó Péter.

A fideszes politikus több kérdésben is választ vár a miniszterelnöktől. Elsőként arra, hogy a korábban Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára tulajdonában lévő Fittelina Kft. a Szemlőhegy utca 42. szám alatti villán kívül más ingatlant adott-e bérbe vagy hasznosított-e. Ugyanis ha nem végzett üzletszerűen ingatlanhasznosítási, ingatlanforgalmazási tevékenységet, akkor alaposan feltételezhető, hogy a céget nem valós üzleti tevékenységre hozták létre, tehát fiktíven működő vállalkozás – hangsúlyozta a politikus.

A második kérdés: „Volt-e valós bérlője Gyurcsányék lakására, uszodájára a Fittelina Kft.-nek 1995–2002 között?” Mint azt megírtuk, a Gyurcsány-cégbirodalom egyik vállalkozásának sem volt a cégbíróságon bejelentett székhelye vagy telephelye a villa, így üzleti tevékenységükhöz jogszerűen nem vehették bérbe azt. Ha mégis létezik ilyen bérleti megállapodás, akkor az színlelt bérleti szerződés lehet – jelentette ki Szijjártó Péter. Hozzátette: amennyiben nem volt valós bérlője Dobrev Klára lakásának, akkor a kizárólagos hasznosításra vonatkozó szerződés is színlelt, vagyis a polgári törvénykönyv szerint semmisnek tekinthető.
Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a színlelt szerződéseknek adójogi következményei vannak. Például a jogellenes értékcsökkentés miatt társaságiadó-hiány keletkezik, amit késedelmi kamatokkal és mulasztási bírsággal együtt be kell fizetni. Ugyanez vonatkozik a személyi jövedelemadóra és az egészségügyi hozzájárulásra is, valamint a jogszerűtlenül visszaigényelt általános forgalmi adóra – mutatott rá Szijjártó Péter. A politikus arra is emlékeztetett, hogy az Apró–Gyurcsány– Dobrev-villában sokmilliós uszodaberuházást végző Fittelina Kft.-nek 2001-ben az az Altus Rt. emelte meg negyvenmillió forinttal az alaptőkéjét, amelynek 1995 és 2001 között az állam tízmillió forintos nagyságrendű bérleti díjat fizetett a Szalay utcai képviselői klubért. Vagyis a villát fejlesztő cég adósságainak rendezésében közvetve állami pénzek is szerepet játszhattak.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, nincs kizárva, hogy adócsalás gyanújával büntetőfeljelentést tesznek, de előtte szeretné, ha az Apró–Gyurcsány-érdekkör meggazdagodását vizsgáló bizottság is foglalkozna a kérdésekkel, ugyanis nem szeretnének alaptalan bejelentést tenni a rendőrségen. Közölte, Gyurcsány Ferenc meghallgatásáról egyhangú döntés született, és a miniszterelnöknek két hónapon belül meg kell jelennie a grémium előtt, s ha annyira bátor, mint ahogy hirdeti magáról, akkor választ ad a kérdésekre. Ugyancsak szükség lenne Jagiellowicz Györgyné Altus-vezérigazgató meghallgatására is – fűzte hozzá.
Batiz András kormányszóvivő tegnapi tájékoztatóján úgy reagált a fideszes képviselők állításaira: Szijjártó Péter hazug forrásra épített, politikai támadást intézett a miniszterelnök és családja ellen. Trükközéssel próbálkozott, nem állításokat fogalmazott meg, hanem állításokat kérdésekbe csomagolva próbál hazugságot, valótlanságot sugalmazni. – Annyi változott az eddigiekhez képest, hogy a héten eddig csak a semmit ragozták, többször is ezzel próbálkozott az egyik napilap, de sajátosságából kiindulva nem lett belőle ügy, nem lett belőle valami. Most azonban úgy látszik, a jobboldal vett egy nagy levegőt, és még nagyobbra igyekszik a lufit fújni. Úgy vélem, hogy a nagy erőlködéstől ez hamarosan ki is durranhat – fogalmazott.

Hozzátette: a szóban forgó vállalkozásnál az APEH 2000-ben átfogó vizsgálatot végzett, mindent megnézett, és mindent rendben talált. A cég az azóta eltelt időben is maradéktalanul betartotta a jogszabályokat. A kft. a számviteli törvény idevonatkozó passzusait betartva a fejlesztésekből kizárólag azt számolta el, ami a céget illette, a magánberuházás után a cég egyetlen fillér adót sem igényelt vissza. Mint ahogy minden egyes szerződése természetesen valós. – Aki mást mond, az valótlanságot állít, ha ezt nagy nyilvánosság előtt teszi, akkor számolnia kell a jogi következményekkel. A cég minden lehetséges jogi lépésre kész azokkal szemben, akik hazug információkat bármilyen formában állítanak vagy híresztelnek – figyelmeztetett Batiz. Kifejtette: a Fittelina Kft. a számviteli törvényt betartva a fejlesztésekből kizárólag azt számolta el, ami a céget illette, a magánberuházások után a cég egyetlen fillér adót sem igényelt vissza, azonban arra nem tért ki, hogy mit ért magánberuházás alatt.

Kit képvisel a szóvivő? Szerettük volna megtudni, hogy a közpénzből fizetett Batiz András milyen felhatalmazás alapján szólt a Fittelina Kft., illetve a jogutód Altus Rt. nevében, majd fenyegette meg a cégek jó hírét megsértő újságírókat, politikusokat, továbbá mindezért kapott-e ellentételezést a vállalkozásoktól. A szóvivő titkárságán azt a szűkszavú magyarázatot kaptuk: teljes félreértés, hogy Batiz a vállalkozások nevében nyilatkozott volna.




Híres adócsalók

Mihail Hodorkovszkij: Az orosz fővárosi bíróság jogerős ítéletében nyolcévi börtönbüntetést szabott ki adócsalás és üzleti csalás vádjával Mihail Hodorkovszkijra. A Jukosz olajvállalat volt vezetőjét hat vádpontban találták bűnösnek, köztük adócsalásban és gazdasági csalásokat elkövető bűnszövetkezetek megszervezésében. A bíróság helyt adott az adóhatóság keresetének is több mint tizenhétmilliárd rubel (félmilliárd euró) adóhátralék behajtására Hodorkovszkijon és társán, Platon Lebegyeven. Az eljárás a Jukosz 27 milliárd dolláros adótartozása miatt indult 2003-ban. Az adótartozás egy részének fedezésére az állam elárverezte a Jukosz fő termelőegységét, a Juganszkot. Az úgynevezett adóoptimalizálás nálunk is ismert módszereit alkalmazta Hodorkovszkij is, így a kimenekített tőke később külföldi beruházásként jelenik meg a hazai piacon. Ugyancsak hazai trükknek is tekinthető a cég nyereségének magánhaszonná tétele oly módon, hogy adóparadicsomokban bejegyzett off-shore cégeken keresztül szivattyúzzák ki a társaság nyereségét. Végül – a hazánkban is létező szabadkereskedelmi zónák beiktatásának köszönhetően – ki sem kell vinni a pénzt az országból.

Boris Becker: Adócsalás miatt két év felfüggesztett börtönre és félmillió eurós pénzbüntetésre ítélte 2002-ben a müncheni bíróság a világhírű teniszcsillagot. A 34 éves, magát sportvállalkozónak tartó sztár megkönnyebbült a határozat hallatán. Becker összesen 1,7 millió eurónyi adót nem fizetett meg a német államnak. Azzal védekezett, hogy állandó lakása Monacóban van, ahol eleget is tett adókötelezettségének. A bíróság szerint azonban ez az érvelés nem állta meg a helyét. Enyhítő körülményként értékelték, hogy Becker még az ítélethozatal előtt késedelmi kamatostul befizette adóhátralékát.

Peter Graf: Az ulmi bíróság elutasította az adócsalás miatt kiszabott börtönbüntetését töltő Peter Graf szabadlábra helyezési kérelmét. Az egykori világelső német teniszezőnő, Steffi Graf édesapja a 3 év 9 hónapra szóló szabadságvesztés második felének elengedését kérte, mivel a 15 hónapos előzetes letartóztatást beszámítva büntetésének több mint a felét már letöltötte. Reiner Gros bíró elutasította a kérvényt, s indoklásul – többek között – a bűncselekmény súlyosságát említette. Az 59 esztendős Peter Grafot 1997 januárjában ítélték el, mert korábban lánya keresetéből 12 millió márkányit eltitkolt az adóhatóságok elől.

Francoise Sagan: A francia, bálványozott bestsellerírónőt 66 éves korában marasztalták el adócsalás, mintegy 830 ezer euró után járó adó elsikkasztása miatt. Az ügy a politika felső szintjeit is elérte. Eredetileg egy szívességből indult: André Guelfi üzletember arra kérte az írónőt, személyesen adjon át egy levelet Francois Mitterrand-nak; az egykori köztársasági elnökhöz Sagan bejáratos volt. A levelet Iszlam Karimov üzbég elnök írta, arra kérve Mitterrand-t, hogy az Elf állami olaj- és vegyipari konszern tervezett üzbegisztáni olajüzletét Guelfi közreműködésével üssék nyélbe. A szerződést ugyan 1992-ben aláírták, de egy évvel később a franciák felmondták. Guelfi ettől függetlenül hálásnak bizonyult: mintegy 610 ezer eurót utalt át egy építkezési vállalkozónak, aki felújította az írónő normandiai kis kastélyát. Sagan a vád szerint ezt az összeget elfelejtette bevallani, ráadásul még két – összesen 220 ezer euró értékű – csekket is, amelyet Guelfitől függetlenül kapott és váltott be. A védelem szerint a súlyos kábítószer-függőségben szenvedő Sagan sosem fogadott el a közbenjárásért pénzt vagy más anyagi juttatást Guelfitől.

A Maleeva házaspár: A női teniszezők világranglistáján igen előkelő helyen jegyzett bolgár Maleeva nővérek – Manuela, Katerina és Magdalena – szülei, Julia és Georgi adócsalás miatt tizennyolc hónapos börtönbüntetést kaptak, amelyet felfüggesztettek. A Maleeva szülők egy ingatlan-adásvételt követően nem tettek eleget a törvények által kirótt járulékos befizetéseknek.

Al Capone: Az újkori amerikai bűnözés meghatározó alakja, az „első számú közellenség” 1899. január 17-én született. Szülei Nápolyból vándoroltak ki az Egyesült Államokba. New York szegénynegyedében, Brooklynban nőtt fel. Johnny Torrio gengszterbandájához csatlakozott. Zsarolás, kábítószer-kereskedelem és prostitúció volt a banda fő tevékenysége. Amerikában 1920-ban bevezették a szesztilalmat, így a szerencsejáték és a prostitúció mellett az illegális szeszkereskedelem is növelte vagyonát. Chicago teljhatalmú ura lett. Zsebében volt a városi közigazgatás, 1927-ben megostromoltatta még a rendőrséget is. Többször állt bíróság előtt gyilkosság miatt, de mindig felmentették. Végül adócsalás vádjával tudták rács mögé juttatni: 1931 júniusában letartóztatták, majd 11 év börtönre ítélték. Ezenkívül 80 ezer dollárt is meg kellett fizetnie. Hét és fél év múlva szabadult.

Stadler József: Bőr- és tollfelvásárlással kezdte, szállítmányozással alapozta meg az egykori akasztói juhász, Stadler József 1993-ban tetőző (125 millió dolláros külkereskedelemmel és egymilliárd forintos hazai árbevétellel jellemezhető) üzleti sikereit. Na meg különlegesen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással, magánokirat-hamisítással és a számviteli fegyelem megsértésével. A pusztába futballstadiont építő vállalkozó körüli stiklik azzal összefüggésében buktak ki, hogy Stadler áfacsalás gyanújával kétmilliárd forintos „komplex tudáscsomagot” is vásárolt, 22 festményt, köztük egy olyat, amin Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című sixtusi freskója (!) látható. Az ukrán, orosz és román piacra dolgozó Stadler Kft. jogosulatlan áfa-visszaigényléseit nem létező cégek számláival, illetve nagy üzletekre képtelen cégek közbeiktatásával és az eredeti ár sokszorosát feltüntető számlákkal valósította meg. Az átfuttatás e módszerén kívül úgynevezett kétszámlás trükkel jogosulatlan exportszubvenciót is igényeltek. Stadler hosszú bírósági huzavona után végül nem kilenc, csak négy és fél évet ült; idén januárban szabadult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.