Dobrev Klára beismerésben

A Fittelina Kft. kizárólag a kormányfő családjának tulajdonában lévő villa bérbeadásával foglalkozott – ismerte be Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége egy Népszavának adott interjúban. Ezzel bebizonyosodott, hogy a cég más ingatlan bérbeadásával és hasznosításával nem foglalkozott.

Magyar Nemzet
2005. 10. 05. 13:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szemlőhegyi villa luxusberuházás idején, 1995 és 1999 között Dobrev Klára volt a Fittelina Kft. ügyvezetője. A Népszavának azon kérdésére, hogy a cég foglalkozott-e volna a szemlőhegyi villán kívül más ingatlannal is, azt válaszolta: „Ez volt a tervünk, ami nem sikerült. Amikor ez az elképzelésünk végképp dugába dőlt, akkor a cég meg is szűnt” – tette hozzá. Ezzel választ kapott Szijjártó Péter is, a miniszterelnök gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság fideszes elnöke az adócsalásgyanús beruházásról szóló egyik alapkérdésére. Arra, hogy a Fittelina Kft. a Szemlőhegy utca 42. szám alatti villán kívül más ingatlant adott-e bérbe vagy hasznosított-e. A sajtótájékoztatón föltett kérdését a politikus ezzel indokolta: ha a Fittelina nem végzett üzletszerűen ingatlanhasznosítási, -forgalmazási tevékenységet, akkor alaposan feltételezhető, hogy a cég fiktíven működő vállalkozás volt.
Dobrev Klára az interjúban a beruházás sorsára, illetve az adózás következményeire is kitért: „Elszámoltunk, adózott pénzből, áfával növelt értéken visszavásároltunk mindent.” A Népszava sajtómunkása annak ellenére megelégedett a válasszal, hogy tudta: a luxusberuházást személyesen Gyurcsány Ferenc vette lízingbe a Fittelinától. Mint ismeretes, Magyarországon egyelőre nincs családi adózás, így továbbra is nyitott az a kérdés, hogy a villa tulajdonosai – Apró Piroska és Dobrev Klára – fizettek-e személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási hozzájárulást a magánvagyonukat gyarapító luxusjavak után.
A Magyar Nemzet nemrégiben cikksorozatot közölt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök családja rózsadombi házának luxusberuházásáról. Megírtuk, hogy a Dobrev Klára lakásának kizárólagos bérbeadási jogát megszerző Fittelina Kft. 58 milliós fitneszparkot épített a villában. A cég a beruházás után visszaigényelhette az áfát, amelyre a kormányfőnek, anyósának és feleségének magánszemélyként nem volt joga. A beruházás sorsáról és körülményeiről megfogalmazódott az a gyanú is, hogy egyéb adónem – társasági és személyi jövedelemadó – elkerülését is szolgálhatták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.