Kodela tagadja a közös vacsorát

Kodela, a MeH korábbi államtitkára tagadja, hogy 2003 májusában együtt vacsorázott volna Kulcsár Attilával és Bácskai Jánossal. A dandártábornok ellen indult megismételt eljárásban Kodelát ma tanúként hallgatták ki. A volt államtitkár elmondta: Kulcsár, akit 1998 óta ismert, 2003 nyarán az iránt érdeklődött tőle, kaphatna-e segítséget a K&H-ügy politikai elsimításához.

MNO
2005. 10. 05. 13:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal korábbi helyettes államtitkára tagadja, hogy 2003 májusában együtt vacsorázott volna Bácskai Jánossal és Kulcsár Attilával. Kodela – akit a Bácskai János dandártábornok ellen hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás miatt indult, megismételt eljárásban ma tanúként hallgattak ki – kijelentette: nem járt 2003 májusában Kelemen László ügyvéd lakásán, és ebben az időszakban nem vacsorázott együtt sem a dandártábornokkal, sem a K&H Bank korábbi ügyvezetőjével – tájékoztat a távirati iroda.

Kulcsár Attila – a perben hétfőn tett vallomása szerint – Bácskai Jánost, a maffiaellenes központ korábbi vezetőjét 2003 májusában ismerte meg egy vacsorán, amit Kelemen László rendezett a lakásán. Az exbróker vallomása szerint ezen részt vett Kodela László is. A találkozó egy megszervezett esemény volt, amelyen Kulcsár – elmondása szerint – fel szerette volna tárni Bácskai János előtt a K&H-ügyet.

Kodela László közölte: Bácskai Jánost mint a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársát a kilencvenes évek közepén ismerte meg. Munkakapcsolat volt közöttük, mivel ő akkor a Miniszterelnöki Hivatal személyzeti vezetőjeként dolgozott. Kulcsár Attilával 1998 júniusában ismerkedett össze. A K&H Equities volt üzletágvezetőjével 2003 májusának első napjaiban is találkozott. Elmondta neki, hogy munkahelyet váltott, a Magyar Hivatalos Közlönykiadó elnök-vezérigazgatójaként folytatja pályafutását – jelentette ki Kodela, hozzátéve: következő alkalommal június közepén találkoztak, ekkor „Kulcsár Attila elújságolta, hogy a Pannonplast-ügyet rendezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével”. Egy héttel későbbi beszélgetésük során Kulcsár Attila elmondta, hogy a bank belga tulajdonosai belső vizsgálatot indítottak a pénzintézetnél, és azt tanácsolta Kodela Lászlónak, szüntesse meg számláját, „nehogy a neve besározódjon„ – számolt be Kodela, hozzátéve: június 29-én egy budai presszóban találkozott Kulcsárral, ahol az közölte: óriási botrány készül a bankban. Konkrétumokat nem mondott, csupán annyit, ő is érintett. Kulcsár Attila az iránt érdeklődött, kaphatna-e segítséget az ügy politikai elsimításához – közölte Kodela László. A tanú – elmondása szerint – tudatta Kulcsár Attilával, hogy a pénzügyi botrányt nem lehet politikai módszerekkel elsimítani, és javasolta, keressen egy jó ügyvédet.

A Bácskai János ellen indult büntetőügy megismételt tárgyalása hétfőn kezdődött Szegeden, a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa előtt. A katonai ügyészség vádirata szerint Bácskai János dandártábornok, aki a vádbeli cselekmények idején a maffiaellenes központ főigazgatója volt, Kulcsár Attilával kapcsolatban hivatalos személyként bűnpártolást követett el. A büntetőperben első fokon a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa – részben telefonlehallgatási jegyzőkönyvek alapján – nem jogerősen kimondta Bácskai bűnösségét, és lefokozta a tábornokot, ám az ügy fellebbezések után a Fővárosi Ítélőtáblára került, ahol 2004 novemberében megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítették az elsőfokú ítéletet, és új eljárást rendeltek el.

Az ügy tárgyalása október 10-én folytatódik, ekkor az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága és a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársait hallgatják meg tanúként.

(Híradó)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.