Megváltoztathatja a busz útvonalát egy szocialista képviselő?

A gondola.hu érdeklődésére Gulyás Gábor szocialista képviselő leszögezte: két esztendővel ezelőtt költözött a csepeli Kolozsvári utcába, s ha akarta volna, már korábban megváltoztatja a 71-es busz útirányát. E szavakkal cáfolta, hogy most az ő kérésére menne más útvonalon az autóbusz.

MNO
2005. 10. 05. 8:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas lakossági felháborodást váltott ki az elmúlt napokban egy budapesti busz útvonalának elterelése – értesült a gondola.hu. A helyiek ráadásul azt állítják: az egyik környékbeli utcába költözött szocialista önkormányzati képviselőt zavarta a busz zaja; ő lobbizott a sokak számára létfontosságú útvonal eltereléséért.

A hivatalos indoklás szerint lakossági kérelem alapján döntött egyhangúlag a csepeli képviselő-testület egy fővárosi busz útvonalának megváltoztatásáról. Időközben kiderült, a lakosok nem is tudtak arról a bizonyos kérelemről, mely alapján képviselőik meghozták a döntést. A hír felkavarta az indulatokat: néhány nap alatt több mint nyolcszázan írták alá tiltakozó beadványukat, melyet Németh Szilárd képviselőnek, a csepeli Fidesz–MKDSZ frakcióvezetőjének juttattak el.

Önök kérték?

A frakcióvezető a gondola megkeresésére elmondta, önálló képviselői indítványban kérte a csepeli önkormányzatnál a busz eredeti útvonalának helyreállítását. Úgy vélte, nem alakulhatott volna ki ez a helyzet, ha lakosság véleményét az átalakítás előtt tisztességesen, személyesen megkérdezik. Az pedig egyenesen felháborító, hogy a szakbizottságot és a csepeli képviselő-testületet félretájékoztatták, amely ezután adta áldását a lakosság érdekeivel ellentétes döntésre – hangoztatta, rámutatva: a csepeli önkormányzati képviselők ugyanis annak tudatában hozták meg döntésüket tavaly decemberben, hogy a lakosság szeretné a változtatást, sőt, egyenesen ők kérik. Németh a Gondolának elismerte, hogy rossz minőségű az az útszakasz, melyen a 71-es busz közlekedik, ami valóban zavaró körülmény lehet, de úgy vélte: ez nem lehet magyarázat a busz útvonalának elterelésére. Leszögezte azt is, hogy igazolni nem tudják, hogy Gulyás Gábor szocialista képviselő lobbizott az ügyben, de beszédesnek nevezte a lakosság egyöntetű véleményét, mely szerint a politikus akarata volt az útvonal-változtatás.

Kovács Sándorné, a tiltakozók egyike az aláírások átadásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy senki nem kérdezte meg a véleményüket. A Csepel újságból értesültek, mi fog történni. A nyugdíjasokat érinti leginkább hátrányosan, akik mennének a piacra és az Áruház téri rendelőintézetbe.

Egy másik nyugdíjas hölgy is úgy tudja: az egyik csepeli önkormányzati képviselő költözött a Kolozsvári utcába, neki nem tetszett, hogy a háza előtt jár a 71-es busz, ő lobbizott a járat eltereléséért – számol be a gondola.hu.

Már két éve elintézhette volna

A Gondola érdeklődésére Gulyás Gábor szocialista képviselő leszögezte: két esztendővel ezelőtt költözött a Kolozsvári utcába, ha akarta volna, már korábban megváltoztatja az útirányt. Hangulatkeltésnek és hazugságnak nevezte az ellene felhozott vádakat. Mint fogalmazott, tiszta a lelkiismerete, hiszen a döntést egy komoly hatástanulmány alapján hozta a képviselőcsoport. A gondola.hu kérdésére, mely szerint meg lehet-e tekinteni az ominózus dokumentumot, úgy válaszolt: nincsen birtokában egy darab sem. A Gondola a fideszes képviselőknél is érdeklődött a hatástanulmány után, de ők még nem is hallottak arról, hogy lett volna ilyen. A döntést – magyarázták – egy, a csepeli újságban meghirdetett közvélemény-kutatás alapján – jóhiszeműen – hozták meg.

A fideszes képviselők a szociális és egészségügyi bizottság előtt már megpróbálták napirendre venni az ügyet, de a szocialista többség elutasította, arra hivatkozva, hogy nem erre a bizottságra tartozik az ügy. Ábel Attila kerületi fideszes politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a ma délután 3 órakor kezdődő képviselő-testületi napirendje esetében próbálják meg ugyanezt. Aláhúzta: nem sok esélyt lát a sikerre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.