időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Legendás francia gépek Kecskeméten

2005.11.22. 23:03

Ma ér véget Kecskeméten az a légi hadgyakorlat, melynek keretében az elmúlt napokban a Szentgyörgyi Dezső repülőbázis látta vendégül a francia haditengerészet repülőgép-hordozó fedélzeti repülőgépeit.

A francia flotta 11. századának négy Super Étendard Modernisé (SEM) típusú csapásmérő repülőgépe egy hete érkezett a magyar honvédség maradék vadászrepülőgépeinek otthont adó alföldi repülőtérre. A látogatás megszervezéséről egy meglepő történet adott lendüleltet – mondta el Yann Beaufils őrnagy. A francia egység egyik műszaki szakembere magyar lányba lett szerelmes, s így merült fel különböző kapcsolatok révén, hogy jöjjenek el Magyarországra, ahol a MiG-29-esekkel együtt repülve hasznos tapasztalatokra tehetnek szert.

Bár a Super Etendard csapásmérő repülőgép, rendelkezik önvédelmi fegyverzettel, azaz adott helyzetben képes önmagát megvédeni a rátámadó ellenséges vadászrepülőgépekkel szemben. Ennek a ténynek azért van jelentősége, mert amikor a „Hosszú Ősz 2005” fedőnevű gyakorlaton résztvevő magyar és francia erőket felosztották egymással „ellenséges” kék és piros csapatra, az egyes bevetések alkalmával az Etandardok is elláthattak minden feladatot, legyen a csapásmérés (bombázás), csapásmérők kísérete, vagy a kötelék előtti „söprögetés”. Ez utóbbi a légi hadviselésben annyit tesz, hogy megtisztítják a légteret az ellenséges repülőgépektől – magyarázta a gyakorlatot vezető Nagy István alezredes, a vendéglátó magyar alakulat műveleti főnöke.

A Kecskemétre ellátogató francia típus – holott ma már elavult konstrukció – legendás repülőgépnek számít. 1982-ben az argentin haditengerészet ilyen gépei hírhedt Exocet rekétáikkal több brit hajót süllyeszettek el a Falkland- (Malvinas) szigetekért vívott háborúban, súlyos csapást mérve a királyi haditengerészetre. Irak az Iránal vívott első öböl-háború idején szintén vetett be ilyen gépeket ellensége olajkereskedelmének akadályozása érdekében. Kevéssé közismert, hogy a franciák saját Super Etendardjai fontos elemei nagyhatalmi elrettentő erejüknek. 300 kilométer hatótávolságú ASMP típusú robotrepülőgépükkel lehetővé teszik a flotta számára, hogy az ne csak tengeralattjárókról indított ballisztikus rakétákkal juttathassa célba tömegpusztító fegyvereit.
A felek elégedetten nyilatkoztak a tapasztalatokról. A magyar vadászrepülők újabb lehetőséget kaptak arra, hogy NATO-keretek közt hajtsanak végre feladatokat, míg a franciák számára az jelentette az itt eltöltött hét legnagyobb eredményét, hogy megismerhették a MiG-29-est, amelyre (elterjedtsége miatt) potenciálisan ellenséges típusként tekintenek és amelyet „éles helyzetben” az Etendardoknak jobb elkerülniük. A közeljövőben mindkét fél rövidesen korszerűsíti eszköztárát: a francia flotta 11. századánál a rendkívül korszerű, úgynevezett negyedik generációs Rafale típust rendszeresítik, míg mint ismeretes, a kecskeméti Puma század jövőre kapja meg Gripenjeit. A vendégek már most jelezték: a gépcserék után visszajönnének.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.