Mellár beperelte Verest – Berkecz Mária pere húzódik

Pert indított a pénzügyminiszter ellen Mellár Tamás, a KSH volt elnöke, mert Veres János egy parlamenti felszólalásában azzal indokolta Mellár menesztését, hogy nem felelt meg az alapvető szakmai követelményeknek. Eközben adminisztrációs hibára hivatkozva márciusra napolta a bíróság a tárgyalást Berkecz Mária, a Millenáris Kht. volt vezetője, illetve Bártfai Béla exállamtitkár elleni büntetőügyben.

Magyar Nemzet
2006. 01. 06. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beperelte a pénzügyminisztert Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi elnöke a Fővárosi Bíróságon – értesült a Magyar Nemzet. Trinn Gábor, Mellár Tamás ügyvédje a lappal közölte: azért indították el a pert, mert Veres János egy parlamenti felszólalásában úgy nyilatkozott: a KSH korábbi vezetőit többek között azért kellett meneszteni, mert a szakma alapvető tárgyszerű követelményeinek nem feleltek meg. A miniszter annak ellenére tette a kijelentést, hogy a Fővárosi Bíróság tavaly több ítéletében is kimondta, a KSH korábbi vezetőit indokolás nélkül és jogellenesen menesztették posztjukról.

Eközben a Legfelsőbb Bíróság elutasította a KSH felülvizsgálati kérelmét, amelyben a hivatal egy korábbi jogerős ítélet megsemmisítését kérte. A KSH által megtámadott ítéletben a bíróság azt mondta ki, hogy Medgyessy Péter jogszerűtlenül távolította el posztjáról 2003-ban Mellár Tamást.

Berkecz Máriát, a Millenáris Kht. volt ügyvezetőjét Mizsei Zsuzsa jelentette fel, amikor a kormányváltást követően Berkecz helyébe lépett. Dokumentumok tanúsága szerint Mizsei ez irányú ténykedését a Keller László vezette közpénzügyi államtitkárság irányította, ám a feljelentéseken és más beadványokon Mizsei aláírása szerepel.
A kifogás kezdetben az volt, hogy a kht. jogsértően gazdálkodott az Orbán-kormány idején – reklámkarórákat ajándékozott például a kiállítások látogatóinak.

Amikor kiderült: semmiféle jogtalanság nem történt, a kht. pótmagánvád útján próbálta érvényre juttatni megalapozatlan büntető igényét. Új nyomozást kért, de a bíróság ezt elutasította és megszüntette az eljárást. Egy másik szálon azonban folytatódott az ügy: Mizsei jogsértőnek és érvénytelennek találta azt a munkaszerződést, amelynek alapján Berkecz 2002 májusában felvette a végkielégítését. Vádlott az ügyben Bártfai Béla, a Miniszterelnöki Hivatal korábbi államtitkára is, aki munkáltatóként írta alá a kifizetés alapjául szolgáló megállapodást.

A 2002 őszén elrendelt nyomozás után az ügyészség 2003 júniusában emelt vádat hűtlen kezelés címén. A munkaügyi bíróság ezután vizsgálta meg Berkecz munkaszerződését. A 2004 tavaszán kelt jogerős ítélet szerint jogszerű volt a végkielégítést megalapozó megállapodás. Ez a munkaügyi határozat akár perdöntő fordulatot is hozhatott volna a hétfőre kitűzött tárgyaláson, hiszen a munkajog szerinti törvényes intézkedést nem lehet bűncselekménynek minősíteni. Hétfőn – egy másik személy mellett – tanúként hallgatták volna meg Mizsei Zsuzsát.

Úgy tudjuk, a bíróság az utolsó pillanatban, tegnap délután telefonon értesítette a vádlottak védőit, hogy a tárgyalás elmarad, s az új időpont március 3-a lesz. A sajtóiroda kérdésünkre azt mondta, adminisztratív hiba történt. Úgy tudjuk, nem küldték ki a tanúknak az idézést. Az eljárás így akarva-akaratlanul kampányperré válik. Jelenleg a Berkecz-ügy az egyetlen, amely a Keller által kezdeményezett harminchat büntetőeljárás közül még folyamatban van. A többiről már kiderült, alaptalanok voltak.

A közgazdásznőt – mint emlékezetes – az emberi méltóságot súlyosan sértő orvosi ellenőrzésnek vetették alá a fogdában. Az ügyészségen úgy értesült a Magyar Nemzet, nem találtak bizonyítékot rá, hogy a vizsgálatot visszaélésszerűen végeztette volna el a rendőrség.

Mizsei Zsuzsát egyébként 2004 decemberében felállította székéből munkaadója, az SZDSZ-es vezetésű informatikai minisztérium. A közös megegyezéssel távozó ügyvezető, értesülésünk szerint nyolc számjegyű összegben vett fel végkielégítést, noha nem került az utcára, mint elődje, hanem a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában osztályvezetői álláshoz jutott. A végkielégítés nagyságát az informatikai tárca nem közölte, mert nem tartja közérdekű információnak. Mizsei Zsuzsa pedig nem reagált a lap megkeresésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.