NKTH: átláthatatlan pályázatok, botrányos körülmények

Áttekinthetetlenek és önkényesek a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati bírálatai és döntései – állítja a Magyar Innovációs Szövetség elnöke. Mind a vállalati oldalról, mind a kutatási szféra felől számos kifogás érkezik ebben az ügyben. Sajtóinformációk szerint az elutasított pályázók közül többen bírósági jogorvoslatra készülnek, illetve kormányzati segítséget kértek.

MNO
2006. 01. 14. 9:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zúgolódnak a hazai nagyvállalatok – a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap legnagyobb befizetői – az innovációs járulék felhasználása miatt. Az évi tízmilliárdos bevételeket átláthatatlan pályázatokon, sokszor botrányos körülmények között osztja szét a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) – írja a Népszabadság.

A lapnak az egyik NKTH-pályázat névtelenséget kérő vesztese így számolt be: „Másfél óra várakozás után egy két főből – külföldre szakadt, a kutatási területünket saját bevallásuk szerint sem ismerő hazánkfiaiból – álló 'bizottság' elé kerültünk. Ötpercnyi, a szakmai témákat alig érintő beszélgetés után kiküldtek. Másnapra már meg is volt az eredmény: a pályázatunk gyenge, nem felelt meg.” Az akadémikus, aki két, szintén akadémikus kollégájával együtt ismertette a pályaművet, megalázónak, kihallgatásszerűnek nevezte a történteket. A projektben az egyik nagy magyar gyógyszergyár, két rangos hazai orvosegyetem és egy akadémiai kutatóintézet működött együtt egy világviszonylatban is újdonságnak számító gyógyszerkutatási eljárás eredményeinek termékké fejlesztése érdekében. Az Asbóth Oszkár-programban benyújtott pályázat ennek ellenére nem ütötte meg az NKTH által elvárt színvonalat.

Mások szerencsésebbek voltak: a tavalyi Jedlik Ányos-pályázaton nyert például „A piaci versenyképesség növelése a marhahús vertikumban„ (270 millió forint) pályázat csakúgy, mint az „Európa és Magyarország a középkori zenetörténetben” (50,3 millió) vagy az „Alaptalan alap: a tradíció folytonosságának és az életmű egységének kérdése Nietzsche, Lukács és Heidegger munkásságában„ (53,9 millió) című munka (utóbbira a Magyar Nemzet szerdai száma is felhívta a figyelmet, azt sérelmezve, hogy a baloldali Lukács életművének kutatására is jutott a pénzből).

Az NKTH állami intézmény, a pályázati rendszer a nagyvállalatoktól elvont innovációs járulékból, és az ezt kiegészítő költségvetési támogatásból, végső soron tehát adóbevételekből működik. A pénz (az idén több mint 36 milliárd forint) az Innovációs Alapba kerül. Mint az NKTH honlapján olvasható: ”a Hivatal célja, hogy az Innovációs Alap forrásainak többségét közvetlenül vagy közvetetten vállalati innovációra fordítsa„. A Jedlik Ányos pályázat kiírásában szó szerint is szerepel, hogy ez a forrás nem az intézményfenntartást szolgálja. Ehhez képest 2005-ben a legtöbb pénzt elköltő Jedlik Ányos pályázat, mely 11 milliárddal gazdálkodik, többek között a Meteorológiai Szolgálatnak, a Honvédelmi Minisztériumnak, a Színháztörténeti Múzeumnak és a Zenetudományi Intézetnek is adott támogatást – írja a Népszabadság.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke a lapnak elmondta:vállalati oldalról és a kutatási szféra felől is számos kifogás érkezik hozzájuk az NKTH pályázataival kapcsolatban. A legnagyobb probléma – amint azt Rakusz Lajos, a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács elnöke is megerősítette –, hogy a pályázati bírálatok és a döntések áttekinthetetlenek és önkényesek. A Boda Miklós NKTH-elnök által kiválasztott döntnökök nevét és az indoklást nem teszik közzé, és azok nevét is titkosítják, akik sikertelenül pályáztak. A lap úgy tudja, az elutasított pályázók közül többen bírósági jogorvoslatra készülnek, illetve kormányzati segítséget kértek. Az ügy információik szerint a Tudomány- és Technológiapolitikai Kollégium (TTpK) tegnapi, a miniszterelnök vezetésével ülésező tanácskozásán is szóba került.

(Népszabadság)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.