Gyümölcspresszó: Új magyar találmány a kávé konkurense

Szőlőmagokból és gyümölcshéjakból készült termékével kíván betörni a hazai kávépiacra Szabó László, az úgynevezett gyümölcspresszó megálmodója. Az új termékre már a Sara Lee, Magyarország piacvezető kávéforgalmazó vállalata is felfigyelt – tudta meg az mfor.hu.

MNO
2006. 03. 03. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját szabadalmával, az úgynevezett gyümölcspresszóval próbálkozik a hazai kávépiacon a 44 esztendős Szabó László. Az egykori matematika-fizika tanár nem kis fába vágta fejszéjét, lévén találmányának nem a kávészemek, hanem a szőlőmagok adják az alapját.

„Hagyományos kávéfőzővel, forró vízzel elkészítve olyan főzetet kapunk a magokból, amely eddig nem hasznosított hatóanyagokat is tartalmaz. Az eredmény egy mélybíbor színű frissítő ital” – mondta el a lap megkeresésére Szabó László.

A magyarok évente 25 millió kilogramm kávét fogyasztanak el, ami naponta 15 millió csészének felel meg. Ezzel Magyarország a 12. helyet foglalja el Európában. Erre a piacra kíván betörni.

A gyümölcspresszó megálmodója szinte véletlenül fedezte fel ezt a különlegességet. A kilencvenes évek végén szőlőmagból készült olajjal szeretett volna kereskedni, a több száz kilogramm magot azonban egyetlen üzemben sem sajtolták le, mondván, a durva szemcsék tönkreteszik a gépeket. Pedig a szőlőmagból készült olaj nem lett volna rossz üzlet: egyes országokban literenként 20 ezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek érte.

A gyümölcspresszó jelenleg 85 hazai kávézó itallapján szerepel. Egyes helyeken vodkával vagy vilmoskörtével főzik össze, aminek az eredménye egy ízletes koktél lesz.
Elkeseredésemben elkezdtem kísérletezni – meséli Szabó László. –Megnéztem, kávéfőzővel is kinyerhető-e olaj a magokból. Kiderült, lefőzéssel értékes italt kapunk. Később napon szárított gyümölcshéjakat is hozzákevertem. Ez nem csak az íz miatt lényeges, a gyümölcsök héjai és magvai ugyanis számos vitamint tartalmaznak. Ez a kávészemekről már nem mondható el.

Szabó László szerint erre a különbségre építve lehet felfuttatni a terméket. Míg a feketekávé az égetett anyagok miatt korántsem nevezhető egészségesnek, addig a gyümölcspresszó kifejezetten ajánlható szív- és érrendszeri, valamint magas vérnyomástól szenvedő betegeknek. Mivel koffeint sem tartalmaz, terhes nők és gyermekek is fogyaszthatják.

Az új termékre a Sara Lee, Magyarország piacvezető kávéforgalmazó vállalata is felfigyelt. A cég már tárgyal a feltalálóval, de még nem döntött a forgalmazásról. A megállapodás létrejöttét megnehezítheti, hogy Szabó Lászlóék nyíltan hirdetik a feketekávé rákkeltő hatását, szembeállítva azt a kifejezetten egészségesnek nevezett termékükkel. A gyümölcspresszó elterjedése azonban elvileg jó üzletet ígér a forgalmazók számára.

A gyümölcspresszó egyébként már külföldre is eljutott: több tízezer adagot szállítottak belőle Kanadába, Szlovákiába és Romániába, de hamarosan Németországban is forgalomba kerül.
(mfor.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.