Brókerügy: elkezdődött az év pere – 22 vádlott vár ítéletre

A Fővárosi Bíróság dísztermében ma megkezdődött a brókerbotrány néven elhíresült, az MSZP politikusait is érintő büntetőügy elsőfokú tárgyalása. Két hétig mindennap, majd két hét szünet után júniusban és júliusban majdnem naponta lesz tárgyalás, elsőfokú ítélet azonban csak jövő ősszel várható.

Magyar Nemzet
2006. 05. 03. 7:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság legnagyobb befogadóképességű esküdtszéki termében, a Varga Zoltán vezette bírói tanács előtt ma reggel kilenckor megkezdődött a K&H Bank Rt.-nél és Equities brókercégénél elkövetett okirat-hamisítás-, sikkasztás- és pénzmosássorozat büntetőpere. Az eljárás huszonegy vádlottjához csatlakozott Schönthal Henrik üzletember is, akit április 17-én különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztással, különösen nagy értéket meghaladó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett pénzmosással és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítással vádolt meg a Fővárosi Főügyészség.

Az első tárgyalási napon az eljáró ügyész ismerteti a személyre szabott vádakat, majd a terheltek nyilatkozhatnak arról, hogy kívánnak-e vallomást tenni a bíróság előtt.

Értesüléseink szerint a bank jogi osztálya belső vizsgálat nyomán Rejtő E. Tibor ellen megfogalmazott beadványt juttatott el Varga Zoltán bírónak. A dokumentumról a pénzintézet nem kívánt felvilágosítást adni.

A brókerbotrány tavaly szeptemberben ismertetett vádirata szerint a vádlottak összesen 23 milliárd forintot mozgattak a sikkasztások idején, 1998–2003 között. Az okozott kár 8,3 milliárd forint lett, amelyből 6,3 milliárd forintnyi vagyont sikerült zár alá venni, így a tényleges kár kétmilliárd forintra tehető. Az ügyészség Kulcsár Attila, valamint Kerék Csaba, a Britton Kft. tulajdonosa mellett vádat emelt a K&H korábbi vezetője, Rejtő E. Tibor ellen is. A vádlottak között van továbbá Mészáros János, a Britton Kft. másik tulajdonosa, a Kartonpack Rt., a Novoprint Rt., a Thermal Hotel Visegrád vezető tisztségviselője, El Abed Hassan pénzváltó, Dudás Gábor, a Montrade Ltd. magyarországi képviseletének munkatársa, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. vezérigazgatója, Kelemen László ügyvéd, Garamszegi Gábor volt szocialista városatya, a Betonút Rt. társtulajdonosa, Forró Tamás exriporter, a Zöld Újság Rt. elnöke, Vargáné Vasadi Julianna, az ESMA Kft. gazdasági igazgatója, Országh Ágnes, a SÉD-Coop 2000 Rt. igazgatósági tagja és főkönyvelője, Váradi János, Budapest-Kőbánya önkormányzata képviselő-testületének MSZP-s tagja, a Kőbeta Rt. igazgatósági tagja, Csuka László, az Equities vezérigazgatója, Tóth Róbert, az Equities vezető üzletkötője, Vigh Szabolcs, a K&H Equities Rt.-vel állandó megbízási jogviszonyban álló ügyvéd, Pinizsi Hajnalka banki ügyintéző, Balassa Katalin, az Equities alkalmazottja, Nagy Károly, az Auto Danubia Kft. társtulajdonosa, Bende Péter vállalkozó és Szekér Gyula személyfuvarozó ellen. Baja Ferenc és Puch László szocialista képviselők ügyében a vádhatóság a közelmúltban megszüntette az eljárást.

Május első két hetében mindennap, majd két hét szünet után júniusban és júliusban majdnem naponta lesz tárgyalás. Az FB október közepéig 59 tárgyalási napot tűzött ki, de szakértőink úgy vélik, elsőfokú ítéletet legkorábban 2007 őszén hozhat a bíróság.

Az ügy vádlottjai és a terhükre rótt bűncselekmények (zárójelben a kiszabható szabadságvesztés mértéke)
I. r. Kulcsár Attila – különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás és magánokirat-hamisítás (5–10 év)
II. r. Kerék Csaba – bűnsegédként különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás és pénzmosás (5–15 év)
III. r. Rejtő E. Tibor – bűnsegédként különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás (5–10 év)
IV. r. Mészáros János – különösen nagy értéket meghaladó, üzletszerűen elkövetett pénzmosás (2–8 év)
V. r. El Abed Hassan – különösen nagy értéket meghaladó, gondatlanságból elkövetett pénzmosás (0–3 év)
VI. r. Dudás Gábor – különösen nagy értéket meghaladó, gondatlanságból elkövetett pénzmosás (0–3 év)
VII. r. Bitvai Miklós – különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás és bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás (5–10 év)
VIII. r. Kelemen László – orgazdaság (1–5 év)
IX. r. Garamszegi Gábor – folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás (2–8 év)
X. r. Forró Tamás – jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás (2–8 év)
XI. r. Vargáné Vasadi Julianna – jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás (2–8 év)
XII. r. Országh Ágnes – sikkasztás (0–4,5 év)
XIII. r. Váradi János – hivatalos személy által üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett vesztegetés (2–8 év)
XIV. r. Csuka László – bűnpártolás (0–1 év)
XV. r. Tóth Róbert – bűnpártolás (0–2 év)
XVI. r. Vigh Szabolcs – magánokirat-hamisítás és bűnpártolás (0–1,5)
XVII. r. Pinizsi Hajnalka – bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás (0–1 év)
XVIII. r. Balassa Katalin – bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás (0–1 év)
XIX. r. Nagy Károly – bűnpártolás és magánokirat-hamisítás (0–3,5 év)
XX. r. Bende Péter – különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság (2–8 év)
XXI. r. Szekér Gyula – közokirat-hamisítás (0–3 év)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.