időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Befejeződött a területi kisebbségi önkormányzati választás

MNO
2007.03.04. 18:12

Befejeződtek a területi és országos kisebbségi önkormányzati választások vasárnap este 7 órakor. A választáson alig több, mint 10 ezer úgynevezett elektor vehetett részt. A voksokat hétfőn megyénként, illetve a fővárosban a területi választási bizottságok nyilvános ülésein számolják majd össze.

Befejeződtek az ország több mint 1.400 településén a területi és országos kisebbségi önkormányzati választások vasárnap este 7 órakor. A választáson alig több, mint 10 ezer úgynevezett elektor vehetett részt, akik még az októberi helyi választásokat követően lettek települési kisebbségi képviselők. Az elektorok több mint nyolcvan százaléka leadta szavazatá az este nyolc órai részadatok alapján. A mostani választásra a jogalkotó nem írt elő kampánycsendet.

A választáson mind a tizenhárom magyarországi kisebbség választhatott országos és területi kisebbségi önkormányzatot. Az Országos Választási Iroda www.valasztas.hu világhálós honlapján vasárnap este, várhatólag 20 óra után még csak a részvételi adatok lesznek láthatók, kisebbségenkénti bontásban.

A voksokat hétfőn megyénként, illetve a fővárosban a területi választási bizottságok nyilvános ülésein számolják majd össze. Az előzetes tájékoztató adatok hétfőn lesznek megismerhetőek, az Országos Választási Bizottság pedig szerdán állapítja meg az eredményeket.

Az új törvény értelmében területi önkormányzatot az a kisebbség alakíthat, amelyik az adott megyében legalább 10 településen rendelkezik helyi önkormányzattal. Az országos önkormányzat létrehozásának feltétele, hogy az adott kisebbség az ország egész területén legalább négy helyi önkormányzattal rendelkezzen.

Jelenleg a bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán magyarországi kisebbségnek van országos önkormányzata.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.