Büntetőfeljelentés a Hankook-ügyben

Büntetőfeljelentést tett Dorkota Lajos fideszes országgyűlési képviselő a dél-koreai Hankook gumigyár beruházása előkészítésének ügyében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűntett elkövetésének gyanúja miatt. Sopronban az önkormányzat tegnap szintén a rendőrséghez fordult ugyanilyen gyanú miatt. Vác önkormányzatának Fidesz-frakciója is kénytelen volt ugyanezt tenni a közvagyonban nagy hátrányt okozó, törvénysértő cselekmények felelőseinek megállapítása céljából.

Magyar Nemzet
2007. 03. 30. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kóka János 2005. október 24-én jelentette be hosszú titkolózás után, hogy a Hankook Dunaújvárosba települ. Ekkorra már pontosan eldőlt, kik és hogyan fogják lefölözni a hasznot a város által elképzelt beruházási terület előkészítésével. A szocialista Kálmán András már nyolc éve polgármester, ám úgy tűnik, mégsem saját városának érdekeit tartja szem előtt. Bár az önkormányzatot szerződés kötelezte arra, hogy a gumigyár helyéül szolgáló, magántulajdonban álló termőföldeket megvásárolja, ám ezt a polgármester mégis magánszemélyekre bízta. Ezek a szocialista kötődésű, Leisztinger-csoporthoz tartozó emberek Kálmán András megbízásából, ám saját nevükben kötöttek szerződést a földekre. Az ügyleten négy magánszemély körülbelül egymilliárd forintot kereshetett, az önkormányzatot viszont megközelítőleg 300 millió forintos kár érhette. A hivatalok kormányzati elvárásra rekordsebességgel, ám jogszabályokat szegve járultak hozzá, hogy a terület mielőbb a Hankook tulajdonába kerüljön.

Beszámoltunk arról az adásvételi szerződésről is, amely a Hankook és a Pentele Kft. között köttetett. A megállapodásból az következik, hogy a 2,1 milliárd forintos magáningatlan-ügyletre a fedezetet feltehetőleg az adófizetők pénzéből nyújtott 20 milliárd forintos állami támogatás biztosítja. Az APEH a Pentele Kft.-nél folytatott vizsgálat során megállapította, hogy az önkormányzati földet színlelt szerződéssel játszották át a magáncégnek, ezért súlyos bírságokat is kiszabott. A bűncselekménygyanús esetekre a közvélemény a nyomozó hatóságoktól várja a választ.

Részletek a szombati Magyar Nemzet 4. oldalán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.