időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Készülnek a rendőrök is március 15-re

MNO
2007.03.05. 07:21

Folyamatos a tömegoszlatási eszközök beszerzése a rendőrségnél. A felszerelés pótlására, kiegészítésére 2,2 milliárd forintot költhetnek el közbeszerzési eljárás nélkül. Folyik a kiképzés is, már 2600 rendőr áll bevetésre készen.

Az őszi összecsapások során nyilvánvalóvá vált, hogy a rendőrség felszerelése hiányos. A focistáknál is használt sípcsontvédő is hiányzik a készletből, nem beszélve a törhetetlen pajzsokról, amiből néhányat Ausztriából kellett kölcsönkérni az MTV ostroma után. A Rendészeti Bizottság 2,2 milliárd forintot szavazott meg a rendőrségnek, hogy az amilyen gyorsan csak lehet – közbeszerzési pályázat nélkül -, szerezzen be tömegoszlatási eszközöket.

A Népszava januári értesülései szerint a Főkapitányok Klubja elnevezésű egyeztető fórumon vendég volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Petrétei József igazságügy miniszter. A kormányfő a rendőri felsővezetőktől arra várt választ, a rendőrség mennyire felkészült egy esetleges tavaszi rendbontásra. Utóbbit az ORFK részéről nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

A tömegoszlatási eszközök beszerzése folyamatban van. Egyelőre még nem kapták meg a negyven milliméteres gránátvetőket, könnygázgránátokat, négyszáz milliméteres paprika sprayket, por alapú paprika hatóanyagot, az újratölthető palackokat, a csapatszállító mikro- és autóbuszokat, a tehergépkocsikat és az előállító autókat sem – tudtuk meg Németh Lajostól az ORFK szóvivőjétől.

2006 decemberében mintegy ezer darab testvédő felszerelés beszerzésére írt ki nyílt pályázatot az ORFK. Emlékezetes, hogy az ősszel sok rendőr hiányos, vagy nem megfelelő minőségű felszerelés miatt szenvedett komoly sérülést. A Magyar Televízió székházának ostromakor is több tucat védőfelszerelés ment tönkre, ezek pótlására is szolgál a mostani nagy beszerzés. Elsősorban a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) munkatársainak szánják a könyök-, térd-, sípcsont- és mellkasvédőket, de néhány száz darab jut a megyei rendőrkapitányságoknak is.

Az első kormányzati invesztíció mintegy 400 millió forintjából pajzsokat és könnygázt vett a rendőrség. 849 000 forintért 60 egységnyi literes könnygáz szóró spray-t, 485 880 forintért pedig 25 egység paprika spray-t vásárolt csak a Budapesti Rendőr Főkapitányság (BRFK).

Mindemellett négy új csapatszázadot is kiképeztek a BRFK-n, összesen 392 rendőrrel. Az új századok a vidéki járőrökhöz hasonlóan az elmúlt hónapokban begyakorolták az alakzatban mozgást és a tömegoszlatást. Mostanra 28 század (19 megyei, 4 BRFK-s, 5 Rebiszes csapat) bevetésre kész, mintegy 2600 rendőrrel.
(hvg.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.