Ma csukják le Veres János pénzügyminiszter volt üzlettársát

Börtönbe vonul ma Kabai Károly volt szocialista polgármesterjelölt, fémhulladék-kereskedő, Veres János pénzügyminiszter egykori üzlettársa. Az adócsalásért három és fél évre ítélt vállalkozónak a nyíregyházi bíróság büntetés-végrehajtási irodájának tájékoztatása szerint meg kell kezdenie büntetésének letöltését, mert az ügyvédje által benyújtott halasztási kérelmét elutasították.

Magyar Nemzet
2007. 03. 13. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cikkünk megírásakor még nem tudhattuk, hogy Kabai valóban bevonul-e a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézetbe, mert őt és a jogi képviselőt is hiába kerestük telefonon. Amennyiben nem jelenik meg a politikus a börtönben reggel kilenc órakor, akkor elővezetik a hatóságok.

Mint arról többször beszámoltunk, a hulladékkereskedő Veres Jánossal együtt alapította azt a céget, amelyet később számlagyár „üzemeltetésére” használtak fel. A vádirat szerint Kabai több roma személlyel alapíttatott betéti társaságokat, hogy azok később fiktív számlákat állítsanak ki, és ezzel jelentős mértékben csökkentsék cégének adófizetési kötelezettségét.

A számlázócégből még több évvel a törvénytelen ügyletek előtt kiszállt a jelenlegi pénzügyminiszter, de Kabaival nem szakította meg a kapcsolatot. Ezt bizonyítja, hogy a hulladékkereskedő aktívan részt vett Veres János országgyűlési választási kampányában, amelyben a pénzügyminiszter megpróbált nyomást is gyakorolni a választási körzetében induló polgármesterekre. Emlékezetes, hogy többen felháborodásuknak adtak hangot, miután egy mátészalkai fórumon a polgármesterek előtt Veres olyan kijelentést tett, hogy figyelembe veszik az állami támogatásoknál, melyik település hogyan szavazott.

Kabai karrierje egyébként töretlen volt akkor is, amikor eljárás folyt ellene az adócsalásért és az okirat-hamisításért, hiszen egyik cége 292 millió forintos állami megbízást kapott a Juhász Ferenc által vezetett honvédelmi tárcától lőszer-megsemmisítésre, és a szocialisták polgármesternek is jelölték Nyírbogáton.

A vállalkozó egyébként tagadja bűnösségét, és az ellene kiszabott másodfokú, jogerős ítélet ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be jogi képviselője révén a Legfelsőbb Bírósághoz. Ez azonban nem menti meg attól, hogy bevonuljon a börtönbe.

Kabai pedig mindent elkövetett, hogy megússza a felelősségre vonást, a legutóbbi tárgyalása előtt például ügyvédet is váltott, és nem kisebb rangú személyt bízott meg az ügye képviseletével, mint Bárándy Péter volt igazságügy-minisztert. Az ügy érdekessége még, hogy az elítélt politikus jogi képviselője egy olyan jogszabály-módosításra hivatkozott, amelyet a Veres János vezette Pénzügyminisztérium indítványára hoztak meg tavaly. A volt üzlettárs által vezetett szaktárca javaslatára az adótörvényt úgy változtatták meg, hogy a Bárándy-iroda védekezése alapján ma már nem feltétlenül számítana bűncselekménynek, amit Kabai elkövetett.

Veres kampányát nem egy olyan személyiség támogatta, aki ellen adócsalásért emeltek vádat.

Nemrég Kisléta szocialista támogatású polgármesterének kellett megjelennie egy nagy értékű csalási ügyben ellene indított per miatt a Nyíregyházi Városi Bíróságon, de a tárgyalást elnapolták. Pénzes Sándort, aki az országgyűlési választások idején Veres János egyik támogatója volt, ötrendbeli, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével és háromrendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével vádolta meg a Nyíregyházi Városi Ügyészség. A kislétai polgármester az MSZP kampánylapjában, az országgyűlési választások idején terjesztett Bal-Toll című kiadványban arra szólította fel az általa vezetett település polgárait, hogy szavazzanak Veres Jánosra, az MSZP jelöltjére. A propagandanyomtatványban egy fotót is közölnek, amelyen Veres parolázik a kislétai polgármesterrel.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.