időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Megsebzett ünnep – Pesty László offenzívára készül október 23-ról

MNO
2007.03.06. 14:09

Bemutatták Pesty László Megsebzett ünnep című dokumentumfilmjét. A rendező bejelentette, hogy a filmmel, amely a tavalyi, október 23-ai rendőri beavatkozásról szól, „nagy nyugati pr-offenzívára készül". A 29 perces, oknyomozó film zenéjét Kovács Ákos szerezte, dokumentum-archívuma az alkotók anyagai mellett a Hír Televízió, a Magyar Televízió és a Duna Televízió felvételeiből áll.

„A film kísérletet tesz arra, hogy helyére tegye a magyar mítoszgyártást„ – mondta a díszbemutatón Pesty László. Hozzátette: szeretnék eloszlatni azt a vélekedést, hogy az október 23-ai eseményeken „kizárólag futballhuligánok randalírozása” miatt volt feladata a rendőrségnek. Pesty László közölte, hogy a dokumentumfilmből hamarosan német, angol és francia nyelvű DVD-t készítenek, és a Megsebzett ünnep az interneten is hozzáférhető lesz.

A 29 perces, oknyomozó film zenéjét Kovács Ákos szerezte, dokumentum-archívuma az alkotók anyagai mellett a Hír Televízió, a Magyar Televízió és a Duna Televízió felvételeiből áll. A bemutatón megjelent többek között Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki a nemzeti ünnepen maga is megsérült a rendőri beavatkozástól, valamint Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke.

Kőszeg Ferencet a közönség soraiból többen bekiabálásokkal próbálták meg elhallgattatni. Az egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a rendőrség „17 éve folytatja azt a magatartást, amit korábban is folytatott„, a rendőri attitűd „kormányoktól független”. Az októberi eseményekkel összefüggésben hozzátette: „politikailag nem menthető dolgok történtek„.

Az erőszakos jeleneteket is tartalmazó film más kérdések mellett felveti, hogy Bene László országos rendőrfőkapitány és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök között volt-e közvetlen kommunikáció október 23-án.

Az alkotók közölték, hogy munkájukat eljuttatják a miniszterelnöknek, más vezető politikusoknak, a rendőri vezetőknek, és igyekeznek minél több magyar televízióhoz is elküldeni.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.