időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Megváltoztatták az alapszabályt az SZDSZ-ben

MNO
2007.03.30. 13:53

Megkezdődött az SZDSZ nyilvános, kétnapos tisztújító küldöttgyűlése. A 809-ből kezdésig regisztrált 576 küldött megszavazta a napirendet. Az első napon az elnöki posztról leköszönő Kuncze Gábor mondta el beszámolóját, majd a küldöttek megszavazták az alapszabály módosítást. Az elnökválasztás szombaton lesz.

Módosította az SZDSZ alapszabályát a párt küldöttgyűlése pénteken; eszerint létrehozzák a választókerületi elnöki posztot, és megszüntetik az ügyvivők fővárosi és vidéki listáról választását. A szavazást kétszer kellett elkezdeni, mert az első körben nem tartózkodott a teremben a regisztrált 603 küldött kétharmada, ami a javaslatok elfogadásához szükséges.

442 igen szavazattal fogadták el a küldöttek a választókerületi elnöki rendszer bevezetését. A választókerületi elnök az egyéni választókerülethez tartozó helyi szervezetek tevékenységének összehangolása és a választókerület SZDSZ-es programjának megvalósítása érdekében tevékenykedik minden választókerületben – áll a módosított alapszabályban. Módosították a pártelnöki jogkört is, ez a megyei elnökökkel és a választókerületi elnökökkel való szoros kapcsolattartást célozza.

A küldöttgyűlés 512 igen szavazattal fogadta el, hogy az országos küldöttgyűlés titkos szavazással választja meg az ügyvivő testület tagjait, így megszűnik a korábbi fővárosi és vidéki lista. A szombati ügyvivőválasztáskor ez a szabály már érvénybe lép, a legtöbb szavazatott kapott 12 jelöltből lesz ügyvivő.

Nem szavazták meg a küldöttek azt a módosító javaslatot, amely az SZDSZ-tagság korhatárát 16 évre szállította volna le, a tagság feltétele továbbra is a nagykorúság marad.

Kuncze Gábor leköszönő elnök beszédében elmondta: a szabad demokratáknak meghatározó szerepük volt mindabban, amit Magyarország az elmúlt 17 évben elért. Az SZDSZ nélkül más lenne ez az ország és semmiképpen sem jobb – vélte.

A küldöttgyűlés résztvevői szombaton titkos szavazással két évre választják meg a párt elnökét, valamint a 12 ügyvivőt és az országos tanács 20 tagját.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.