időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Politikusi népszerűség: nem nő, de nem is esik tovább

MNO
2007.03.05. 07:36

Az idei év első két hónapjában összességében nem romlott tovább a politikusok megítélése. A tavalyi hatalmas presztízsvesztés után már ezt a hírt is kedvező fejleményként könyvelheti el a közélet, még akkor is, ha a bizalom növekedésének kevés jele van, legfeljebb Gráf József agrárminiszter felzárkózása figyelemre méltó, illetve Molnár Lajos „lemaradása" – derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából.

Az elmúlt bő egy hónap eseményei (kordonbontás, a parlamenti ülésszak megkezdése, az MSZP kongresszusa és elnökválasztása) nem bolygatták fel a listát, a változások a politikusok java részénél minimális mértékűek.

Akár a korábbi hónapokban, ezúttal is Szili Katalin a listavezető, őt a szokásos hármas (Dávid Ibolya-Göncz Kinga- Sólyom László) követi. Hozzájuk csatlakozott most Gráf József is, egy hónap alatt négy pontot emelkedett a népszerűsége. Az agrárminiszter pontszámai a múlt nyáron is effélék voltak, de az év második felében a politikusok általános presztízsromlását ő sem kerülhette el. Megítélésének sajátos pozitívuma, hogy az általa felügyelt területet legjobban ismerők még az átlagosnál is kedvezőbb véleménnyel vannak róla. A mezőgazdasági szektorban foglalkoztattak körében 51 pontot ért el. A politikai hovatartozás a róla kialakult képet is színezi, de nem annyira „fekete-fehér„, mint minisztertársaié. A szocialista szimpatizánsok körében 60, a Fidesz táborában 37 pontos, s ezek a különbségek relatív konszenzust takarnak. Elfogadottságát mutatja, hogy az ellenzék hívei körében ő az egyik legkedveltebb kormánypárti személyiség.

A kongresszusok ideje az idei tavasz. Az MSZP megválasztott tisztségviselői élvezik a párt híveinek rokonszenvét. Legnagyobb respektje az elnökké választott Gyurcsány Ferencnek van (72 pont), de két helyettesét, Juhász Ferencet és Szekeres Imrét is a közepesnél kedvezőbben értékelik (60-60 pont). Az SZDSZ elnöki posztjáért küzdő Fodor Gábor és Kóka János megítélése a saját táboron belül az elmúlt egy hónapban semmit sem változott – mindkettejüknek 65 pont volt és maradt a népszerűségi mutatója. Az MDF elnöki posztjának várományosa Dávid Ibolya, a párt hívei körében a legkedveltebb politikus: 75 ponttal. Sajátjai között nagyjából ugyanilyen népszerű Orbán Viktor is (77 pont), a Fidesz eddig egyedüliként megnevezett elnökjelöltje.

Molnár Lajos megítélése egy árnyalatnyit romlott a múlt hónaphoz képest: 25-ről 23-ra esett a népszerűségi mutatója. (Szonda Ipsos)

(nol.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.