időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Tiltakozik a HÖOK a hallgatói egyetértési jog megvonása ellen

MNO
2007.03.30. 10:55

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája értetlenül és felháborodva áll a felsőoktatási törvénymódosítás azon passzusa előtt, amely szerint a hallgatók elveszítenék a térítésekkel kapcsolatos egyetértési jogukat - mondta Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács ülése után.

A tárca ezt – a HÖOK elnökének közlése szerint – azzal indokolja, hogy a költségtérítésről az intézmény dönt. A térítési díjak megállapításánál – ebbe tartoznak például a kollégiumi díjak vagy a könyvtárhasználat is – szintén elveszítenék egyetértési jogukat a hallgatók a tárca törvénytervezete szerint. Ez teljesen értelmetlen elvonás, ami elfogadhatatlan a hallgatók számára – summázta véleményét a HÖOK elnöke.

Miskolczi Norbert kitért arra is, hogy a tárca nem építette be a törvénymódosításba a hallgatók által 12 pontban korábban összefoglalt felvetéseket. Annyi történt csak, hogy az oktatói munka hallgatói véleményezésének eredményét közzé kell majd tenni a felsőoktatási informatikai rendszerben.

Hozzátette: a törvénymódosítás anyagát csak kedden, munkaidő után küldte ki a szaktárca, s arról a Felsőoktatási Kerekasztal csütörtökön tárgyalt, ezt követte pénteken a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács ülése. Az MTI úgy tudja, hogy törvénymódosítás április második felében kerülne a kormány elé, s ezt követően májusban tárgyalná a parlament.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.