időjárás 12°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Giorgia Meloniék sima győzelmet arattak Olaszországban

Végérvényes: döntött az Alkotmánybíróság a népszavazásról

Magyar Nemzet
2007.03.07. 08:14

Tegnap befejezte a népszavazási kérdések tárgyalását az Alkotmánybíróság. Úgy tudjuk, egyes témakörökben mód lesz a referendumra, másokban viszont nem. Bihari Mihály elnök csütörtökön sajtótájékoztatón ismerteti a testület döntését.

Január 29-én kezdődött meg az ügyek tárgyalása. Legtöbbször a tandíj kérdéskörét vizsgálták: ebben az ügyben összesen négy tárgyalást tartottak. A vizitdíj ügye háromszor szerepelt az Alkotmánybíróság (AB) teljes ülésének napirendjén. A további öt kérdést két-két alkalommal elemezték. A Fidesz és a KDNP – mint ismeretes – hét kérdésről kezdeményezte referendum kiírását. A tandíj és a vizitdíj mellett a kórház-privatizáció, a patikaszerek árusítása, a termőföldeladás, a nyugdíjasok munkavállalása és a kormány tagjainak anyagi felelőssége szerepelt a kérdőíveken. Az Országos Választási Bizottság (OVB) három témakörben hitelesítette a kérdéseket, négyben elutasító határozatot hozott. Mind a hét határozatát megtámadták azonban az Alkotmánybíróságon. Értesülésünk szerint az AB egyes témakörökben új eljárásra utasította az OVB-t, más kérdéseket illetően pedig részben jóváhagyta a hitelesítést megtagadó vagy teljesítő elsőfokú döntéseket. Az OVB eljárásainak lezárása után még a Háznak is állást kell foglalnia a népszavazásról az AB által jóváhagyott kérdésekben. A képviselőház határozatai is megtámadhatók az Alkotmánybíróságon. Ez azonban nem változtat azon, hogy a bírák döntése végérvényes: a referendum a tegnap elfogadott kérdésekről írható ki. A népszavazás időpontját az államfő határozza meg.

Kulcsár Anna

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.