Bodrácska cége a kapitányságokon – Júniustól védenek

Kiszervezi a Budapesti Rendőr-főkapitányság fővárosi objektumainak – köztük a kerületi kapitányságoknak – őrzési és védelmi feladatait – értesült a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, hogy a jó szocialista kapcsolatokat ápoló egykori rendőrkapitány, Bodrácska János cége őrizheti júniustól a rendőrség épületeit.

Magyar Nemzet
2007. 05. 22. 22:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint Gergényi Péter menesztett főrendőr egyik utolsó intézkedése az erről szóló szerződés aláírása volt. Lapunk úgy tudja, hogy a Bodrácska János nevével fémjelzett Reál Véd-Delta Kft. közbeszerzési eljárásban nyerte el a BRFK objektumvédelmi pályázatát. A fővárosi rendőrségnek hozzávetőlegesen 30-35 épülete van a kerületi kapitányságokkal együtt. Az őrző-védő cégnek június 1-jéig kell átvennie a portaszolgálatot, amelyet már május 16-án megkezdett.

A rendőrkapitányságok fegyveres objektumőrei fogadják, igazítják útba a betérő ügyfeleket. Már a kapunál tisztázzák, hogy hol tehet az állampolgár feljelentést, hol bejelentést. Azonban a legfőbb dolguk a rendőrségi épület fegyveres védelme. Nekik kell elsőként megvédeniük a kapitányságot egy esetleges külső támadástól. Lapunk megkérdezett több kerületi kapitányt, akik aggályosnak ítélték azt, hogy a BRFK civil szolgálatnak adta ki ezt a feladatot. Nem értik, hogy egy külső biztonsági cég emberei miként nyerhetnek bepillantást a rendőrség életébe, ahol szolgálati vagy akár államtitkot is kezelhetnek. Ráadásul az éppen szolgálatban lévő őrnek nincs váltótársa: ha elhagyja az őrhelyét, rendőrrel kell leváltani.

Az egyik kapitány megjegyezte: a korábbi rendőr objektumőrük angolul is beszélt, a külföldi ügyfeleket is útba igazította. Most meg a nyakára küldtek olyan civil fegyvereseket, akik még a magyart is törve beszélik. A kapitányok azt sem értik, hogyan lehetnek rendőrként a civil őrök munkáltatói, hiszen nekik kell a munkaköri leírásukat összeállítani. Ezenkívül úgy tudjuk, hogy a BRFK-nak összességében nem jelent megtakarítást a külsős cég megbízása, hiszen az eddigi őrök ugyanúgy rendőri alkalmazásban maradnak, csak más területen. Azt egyelőre nem sikerült megtudnunk, mekkora összeget kap Bodrácska cége. Megkerestük a BRFK vezetőjét, Gergényi Pétert, aki a sajtóosztályhoz irányított minket. Ott viszont kérdéseinkre nem kaptunk választ. Telefonon kerestük a Reál Véd-Delta Kft. vezetőjét, Bodrácska Jánost, akinek a titkárnője azt mondta: hívjuk fel a cég ügyvezetőjét, mert Bodrácska nem akar beszélni az ügyről. Az ügyvezetőt várhatóan csak ma tudjuk elérni.

A Reál Véd-Delta Kft. korábban megbízást kapott a honvédség több objektumának őrzés-védelmére is. Bodrácska társaságával a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelője, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Rt. alvállalkozójaként tizenkét helyőrségben tizenhét objektum őrzés-védelmére kötött két szerződést. A kft. havonta bruttó 50 767 750 forintot kap a vagyonkezelő cégtől a laktanyák őrzéséért. A társaság ezenkívül a szocialista vezetésű XIII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Angyalföldi Vagyonkezelő Rt.-től is kapott több megbízást.
Bodrácska János 1994-ben alapított cége korábban Kiss Elemér egykori kancelláriaminiszter ügyvédi irodájának megbízásával egy időben kapott felkérést a Malév biztonsági igazgatóságának átvilágítására is.

Pál Gábor–Szenvedi Zoltán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.