Börtön Lendvai volt kampányfőnökének

Három év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla tegnap jogerősen Lendvai Ildikó egykori kampányfőnökét, Csonka Gábort. A férfit egy hangfelvétel buktatta le, amelyből kiderült: ötmillió forint kenőpénzt vett át az MSZP Köztársaság téri székházában lévő bérelt irodájában két építési vállalkozótól.

Magyar Nemzet
2007. 06. 20. 7:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Ítélőtábla tegnap jogerősen helybenhagyta az elsőfokú bíróság végzését, amely három év börtönbüntetésre, félmillió forint pénzbírságra, négy év közügyektől való eltiltásra és hatmillió forintos vagyonelkobzásra ítélte Csonka Gábort, aki korábban Lendvai Ildikó (MSZP) frakcióvezető kampányfőnöke volt. Mivel az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs, ezért Lendvai Ildikó korábbi bizalmasa hamarosan bevonulhat a börtönbe.

Csonkát vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt marasztalták el. A vádirat szerint ötmillió forint kenőpénzt vett át az MSZP Köztársaság téri székházában lévő bérelt irodájában két építési vállalkozótól, akiknek azt ígérte: közbenjárásával a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. kifizeti ötvenmillió forintos jogos követelésüket. A pénz átadásakor a vádirat és egy hangfelvétel tanúsága szerint Csonka azt mondta, az összeget Kékesi Tibor szocialista képviselőnek továbbítja. Kékesi viszont egy korábbi tárgyaláson tagadta, hogy ismerné az ügy elsőrendű vádlottját, és azt állította, visszaéltek a nevével.

Terézváros MSZP-s országgyűlési képviselője azt is közölte: a cselekmény időszakában, 2003-ban egyszer sem járt a Köztársaság téren, és a vesztegetési ügyről is csak lapunkból értesült, ami után feljelentést tett a rendőrségen.
A büntetőügynek a két említett építési vállalkozó is vádlottja lett, mivel először nem a hatósággal tudatták a bűncselekményt, hanem a Magyar Nemzetben hozták azt nyilvánosságra, és csak ezután tettek feljelentést. Apát és fiát társtettesként kezelte a bíróság, őket az elkövetett vesztegetés miatt az elsőfokú bíróság hat, illetve kilenc hónapos börtönbüntetésre ítélte, de annak végrehajtását két évre felfüggesztette. A Fővárosi Ítélőtábla tegnap az ő büntetésüket is helybenhagyta.

Csonka tegnap az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét, a két másik vádlott pedig fenntartotta korábbi vallomását. Az ítélethirdetés után Csonka ügyvédje, Bárándy Péter lapunknak elmondta: gondolkodnak azon, milyen lépéseket tegyenek. (Elvileg ugyanis van lehetőség rendkívüli perorvoslatként felülvizsgálati kérelmet benyújtani a jogerős és végrehajtható ítélet ellen – a szerk.) Futó Barnabás, aki az építési vállalkozók jogi képviseletét látta el, jelezte: tudomásul veszik az ítéletet. Az ügyvéd rámutatott: az elsőfokú bíróság után az ítélőtábla is úgy döntött, hogy nem büntethetőséget kizáró ok, ha valaki a sajtón keresztül tesz maga és a megvesztegetett fél ellen „feljelentést”. – A büntethetőséget csak az zárhatta volna ki, ha a feljelentést közvetlenül a rendőrségen teszik meg – fűzte hozzá Futó Barnabás.

Pilhál Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.