Ingyenkampány a Pannon GSM kontójára?

Összesen 664 valótlan tartalmú mobiltelefon-szerződést kötött az MSZP XXII. kerületi szervezete az előző országgyűlési választás kampányidőszakában – tudta meg lapunk, miután a fővárosi XXII. kerületi ügyészség – meglepő módon megszüntető határozattal – lezárta az ügyben folyó nyomozást.

Magyar Nemzet
2007. 07. 13. 7:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Pannon GSM Zrt.-t bizonyíthatóan legalább 14 millió forint kár érte, és az is kiderült a vizsgálat során, hogy a XXII. kerületi MSZP irodavezetőjének közreműködésével 664 darab valótlan tartalmú előfizetői szerződést kötöttek, a Budapest XXII. kerületi Ügyészség mégis megszüntette a telefonszámlaügyben a nyomozást.

Erdei Miklós az MSZP XXII. kerületi szervezetének irodavezetőjeként 2005 novembere és 2006 márciusa között a Pannon GSM Zrt. és a kerületi szervezet között fennálló kedvezményes flottaszerződés alapján rendelt meg több száz előfizetéses telefonkészüléket. A leendő előfizetők adatai helyett azonban az esetek egy részében más emberek adatait rögzítette, akik a tényleges felhasználó költségei után számlát is kaptak. A kampány idején telefonhoz jutók másik része pedig egyszerűen nem fizetett a szolgáltatásért.

A nyomozás során kiderült, hogy az irodavezető jogosulatlanul használta fel a párt bélyegzőjét és a szerződéskötésre jogosult Palócz Norbert MSZP-s helyi elnök adatait.
A 664 előfizetői szerződéshez kapcsolódó 330 fő tanúkénti kihallgatása során megállapították, hogy négy személy nem vásárolt és nem kapott SIM kártyát, az ő adataikkal visszaélve ismeretlen személy(ek) használták a nevükre kiállított kártyákat. Az előfizetéssel rendelkezők közül 19 olyan ember volt, aki ismeretlen személyektől vásárolta a telefont és az előfizetést. A személyekről azonban használható leírást nem tudtak adni, így azonosításuk sikertelen maradt.

Többen arra hivatkoztak, hogy közeli hozzátartozójuktól vagy ismerősüktől kapták a telefont. A nyomozást ennek ellenére megszüntették. A feljelentő, Ivádi Sándorné nem érti a hatóságok döntését. – Ha én bemennék egy boltba, és ellopnék egy tábla csokit, akkor biztos elítélnének. Most, amikor bizonyíthatóan több mint 14 millió forintos kárt okoztak a Pannon GSM-nek, és emberek tömegét hozták kellemetlen helyzetbe, megszüntetik a nyomozást – fakadt ki.

Megkerestük a határozatot aláíró Dvorzsák Anna kerületi vezető ügyészt, hogy további részleteket tudjunk meg az ügyről, de azt közölte, nem tud újabb, lényeges információról beszámolni.
Továbbra is nyitott kérdés maradt, hogy ilyen rövid idő alatt, a 2006-os kampány idején mire kellett a XXII. kerületi MSZP-nek 664 telefon-előfizetés. A Fidesz választókerületi elnöke nem tartja kizártnak, hogy a telefonokat a kampányban való mozgósításra vagy más kampánycélokra használhatták a szocialisták. – A kerületi MSZP-vel kapcsolatban már semmin nem csodálkozunk. Itt tevékenykedett korábban Csonka Gábor, Lendvai Ildikó volt kampányfőnöke, akit most zártak három évre börtönbe, és itt volt az előző MSZP-s polgármester idején sajtóreferens az a Krausz Csaba, aki ellen a Zuschlag-ügyben nyomozás folyik – jegyezte meg Németh Zoltán.

Megkerestük Palócz Norbertet is, aki az ügy kirobbanásakor az MSZP XXII. kerületi szervezetét vezette, hogy mi a véleménye a nyomozás megszüntetéséről. A volt elnök nem kívánta kommentálni a történteket.

Ismeretes, a tatabányai rendőrkapitányságon Ivádi Sándorné büntetőfeljelentést tett, miután négy, számára ismeretlen telefonszámmal kapcsolatban több alkalommal számlákat és velük együtt postai csekkeket kapott a Pannon GSM Zrt.-től. A számlákból megállapítható volt, hogy a vevő az MSZP budapesti XXII. kerületi szervezete, míg a papírok tanúsága szerint ő maga a számlafizető. A telefonszámokat használók közül, akiket a hölgy annak idején felhívott, többen állították, hogy a kártyát MSZP-s rendezvényen kapták. – Ivádiné fia az ügy kirobbanásakor lapunknak elmondta, mind a két általa felhívott telefonhasználó azt közölte, hogy MSZP-s kampányrendezvényen kapta a mobiltelefon-kártyát.

– Azt mondták, hogy a kártyát és egy-egy pólót MSZP-s aktivistáktól kapták, akik azt is hozzáfűzték, hogy cserébe szavazzanak a pártra – tette hozzá. Ivádiné az ügy hatására több mint két hónapig idegkimerülés miatt betegállományban volt, mert csaknem 300 ezer forint összértékű számlát kapott.

Borsodi Attila

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.