Cser-Palkovics: Törvénysértésre utaló jelek a GKM szerződéseiben

Egyértelműen beigazolódott az állítás, miszerint megállapítható, hogy több esetben állami feladatokat végeztetett el külső cégekkel a minisztérium &#8211; jelentette ki Cser-Palkovics András, miután betekintést nyert a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szerződéseibe. Az ügyet kirobbantó Magyar Nemzet korábban ismertette a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium &#8222;pénzosztó gyakorlatát&#8221;. <br/> <br/><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=422915&rvt=2" target = "_blank">&#8226; Pazarlás, blöff és gesztusok</a><br><a href="http://www.mno.hu/index.mno?cikk=423056&rvt=2&s_text=cser-palkovics&s_texttype=" target = "_blank">&#8226; Fidesz: a gazdasági tárca szerződései az SZDSZ pártkasszáját erősítik</a><br>

MNO
2007. 08. 14. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cser-Palkovics András fideszes képviselő kedden betekinthetett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium magáncégekkel kötött 5 millió forint alatti szerződéseibe, amelyekből az ellenzéki politikus szerint kiderül, hogy a tárca több esetben állami feladatokat végeztet külső cégekkel.

A Fidesz helyettes szóvivője 11 órakor érkezett a minisztérium épületébe, ahol a tárca parlamenti kapcsolatokért felelős főosztályvezetője várta a képviselő által két héttel ezelőtt kért 21 dossziéval, amelyekben a magáncégekkel kötött szerződések és teljesítési igazolások voltak.

Cser-Palkovics azért akart betekinteni a szerződésekbe, mert sajtóhírek szerint a gazdasági tárca közpénzből, több száz millió forint értékben tart fenn szerződéseket magáncégekkel olyan feladatokra, amelyek a Fidesz szerint állami szervek hatáskörébe tartoznak.

A politikus a szerződések megtekintése után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az iratok alapján egyértelműen beigazolódott az állítás, miszerint megállapítható, hogy több esetben állami feladatokat végeztetett el külső cégekkel a minisztérium, több szerződés esetében pedig megkérdőjeleződik a magáncég szakértelme. Törvénysértésre is utalnak jelekről is beszámolt a képviselő: kijelentette, hogy volt olyan cég, amelyik már akkor megkapta a minisztériumi megbízást, amikor még be sem volt jegyezve. Ezenfelül sajtófigyelést rendeltek meg egy építőipari vállalkozástól, más külső cégeknél pedig a minisztérium egykori, „kiszervezett„ munkatársai dolgoznak – hangzott el a Lánchíd Rádióban.

Mint ismeretes, a Magyar Nemzet július 30-i számában írt a GKM ötmillió forint érték alatti szerződéseiről.

SZDSZ: A GKM mintaintézmény

Az SZDSZ Cser-Palkovics András szavaira reagálva azt hangsúlyozta, hogy a liberális párt a kisebb, hatékonyabb állam elkötelezett híve. Úgy gondolják – írta közleményében az SZDSZ -, hogy a GKM ennek a kisebb apparátussal, de hatékonyabban működő modellnek a mintaintézménye.

A liberális párt éppen ezért elfogadhatónak tartja, hogy bizonyos feladatokat, amelyeket nem lenne célszerű és hatékony a minisztériumon belül elvégezni, kiszervezzenek a minisztériumok a magánszférába. Mint írják, ez egyrészt költséghatékony módszer, hiszen nem kell feleslegesen bővíteni a minisztérium apparátusát, másrészt munkahelyteremtő eljárás is. A közigazgatás európai tendenciái is ebbe az irányba mutatnak – hangsúlyozzák.

”Úgy tűnik, amikor a Fidesz kormányon volt, még maga is egyetértett ennek a módszernek a hatékonyságával, hiszen 2000-ben és 2001-ben a gazdasági minisztérium 681 különböző szerződést kötött külsős tanácsadói, kommunikációs és egyéb feladatokra, összesen közel 625 millió forint értékben„ – mutatnak rá, hozzátéve: a minisztérium létszáma ekkor 568 volt. Bár a minisztérium feladatai azóta két minisztérium (a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium, illetve az Informatikai és Hírközlési Minisztérium) feladataival bővültek, a GKM létszáma nem nőtt, ma 567-en dolgoznak a tárcánál” – emeli ki közleményében az SZDSZ.

(MTI, Lánchíd Rádió, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.