Az első vizsgálati eredmények csütörtökre várhatóak a dioxinszennyezés miatt vizsgált indiai guargumi-mintákról – ismertette Süth Miklós főállatorvos a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón. A főállatorvos azt javasolja: a vásárlók egyelőre ne fogyasszanak olyan élelmiszert, amelyen feltüntették, hogy E 412-es, guargumi-, guarliszt-, guargyanta-adalékot tartalmaz. Azt még nem tudni, hogy miként szennyeződött ez az élelmiszeradalék-alapanyag dioxinnal, és az sem ismert, hogy az egyik külföldi felhasználó miért vizsgáltatta be dioxinra. Ennél az anyagnál ugyanis nem kötelező a dioxin vizsgálata – mondta a főállatorvos.
A vásárlók a www.oevi.hu honlapon kaphatnak rendszeresen frissített információt a guargumival kapcsolatban.
A magyar élelmiszerbiztonsági hatóságok európai uniós riasztásra kezdték meg a vizsgálatot. Az eredetileg svájci jelzés szerint a dioxinon kívül pentaklór-fenollal is szennyezett az anyag. Ezt az utóbbi anyagot ma már növényvédő szerként nem használják. Süth hangsúlyozta: egy-egy termék dioxin-, illetve más, az egészségre ártalmas anyagtól mentessége azoknak a vállalkozásoknak a felelőssége, akik élelmiszeripari vagy takarmányozási célra guar-gumit importáltak és adtak tovább. Egyelőre az üzletek polcairól nem kell levenni azokat az élelmiszereket, amelyekben ez az adalék szerepel, de a főállatorvos kéri a vásárlók óvatosságát. Az ilyen anyagot forgalmazó, felhasználó, tároló vállalkozásokat felszólították, hogy azt jelentsék be. Eddig már mintegy száz bejelentés érkezett. Csak azok forgalmazhatják továbbra is ezt az anyagot, akik hiteles bizonylattal rendelkeznek annak szennyeződésmentességéről. Az önkéntes bejelentéseken kívül a hatóság is listát készített arról, hogy mely vállalkozások használhatják ezt az anyagot.
Ezt az anyagot igen széles körben használják az élelmiszeriparban állományjavításra, az eltarthatóság javítása érdekében, 200 ezerre tehető azon vállalkozások száma, amelyek kapcsolatba hozhatók ezzel az anyaggal – mondta főállatorvos. Ezt az adalékanyagot még a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar is használja. Magyarországon évente körülbelül 40 dioxinvizsgálatot végeznek, különféle húsokat, tejtermékeket, olajakat vizsgálnak. Egy-egy dioxinmérés igen költséges, eléri a 440 ezer forintot. Az adalékanyagok közül a guar-gumi Magyarországon sem tartozik a dioxin-vizsgálatra kötelezett anyagok közé.
Viktor Juscsenkót is dioxinnal mérgezték meg
A Fidesz szerint a kormány magukra hagyta a magyar vásárlókat a dioxinnal szennyezett élelmiszerekkel – mondta Koszorús László, a Fidesz fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakpolitikusa.
Koszorús szerint nem modern fogyasztóvédelmi politika az, ha a vásárlónak kell megbizonyosodnia arról, hogy egy minden engedéllyel rendelkező boltban egészséges vagy egészségtelen terméket vásárol-e. Hozzátette: a múlt héten még arról szóltak a hírek a kormányszóvivői tájékoztatón, hogy a fogyasztók biztonságban vannak, a hét végén azonban több külföldi turistát vittek szalmonellás fertőzéssel kórházba, mára pedig kiderült, hogy több százezer dioxinnal szennyezett termék van a magyar boltok polcain.
A politikus hangsúlyozta: a Fidesz értetetlenül áll az előtt, hogy a www.oevi.hu honlapra, amelyet a főállatorvos a vásárlók tájékoztatására ajánlott, feltették a dioxinnal korábban megmérgezett ukrán államfő, Viktor Juscsenko betegségének stádiumait ábrázoló fényképeket, holott Süth Miklós azt mondta, Magyarországon nincs ok az aggodalomra.
Miért kell riogatni a magyar vásárlókat, ha a magyar termékekben található dioxin nem éri el veszélyes mértéket? – tette fel a kérdést a fideszes képviselő, aki azt is felvetette: ezek szerint mégis családok százezreinek egészségét veszélyezteti a kormány, amikor nem hozza nyilvánosságra a dioxinnal fertőzött termékek és az ilyen termékeket terjesztők listáját.
(mti)
Trump: Most már a fake news is beismeri a sikert
