Államtitkárokat idéztek be Zuschlag és társai ügyében

Tanúként hallgatta ki a kecskeméti ügyészség Újhelyi Istvánt, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárát a Zuschlag János nevével fémjelzett büntetőügyben – erősítette meg lapunknak az érintett a HavariaPress értesülését.

Magyar Nemzet
2007. 09. 04. 6:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség több olyan ifjúsági alapítvány ügyében indított nyomozást a nyár elején, amelyiket a volt parlamenti képviselő, illetve más Bács-Kiskun megyei szocialista politikus hozott létre.
A nyomozás eddigi adatai szerint az érintett alapítványok úgy igényeltek és kaptak állami támogatásokat különféle rendezvényekre, hogy azokat nem is tartották meg. Sőt, a vádhatóság szerint maguk az alapítványok is fiktívek voltak: létrehozásuknak nem volt más célja, csak a rendszeres állami támogatások megszerzése. Megtudtuk, az eddig nyolc gyanúsítottat felsorakoztató csalási ügyben az ügyészség tanúként kívánja kihallgatni Mesterházy Attilát, az MSZP frakcióvezető-helyettesét és Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát, valamint Arató Gergelyt, az oktatási tárca államtitkárát.

Lapunknak nyilatkozva Újhelyi István azt mondta, hogy csupán a több mint száz másik személy mellett tanúként hallgatta meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A szocialista politikus nem lát semmi rendkívülit abban, hogy a korábbi évek ifjúsági mozgalmának egyik vezető szereplőjeként kíváncsi rá a nyomozó hatóság, arra is, ki miként él az emlékezetében, és kapcsolatrendszeréből adódóan kiről mit tud. Tanúkénti meghallgatásáról részleteket nem árult el, mivel ígéretet tett az ügyészségnek, hogy nem nehezíti a munkát, így nem közölt részleteket arról, hogy az ügyben miről kérdezték. Azt pedig nem kívánta megerősíteni, hogy tiltott pártfinanszírozásról lett volna szó.

Mesterházy Attila kérdésünkre csodálkozását fejezte ki az értesülés miatt, ő ugyanis hétfő délutánig nem kapott állandó lakcímére értesítést arról, hogy ezen a héten meg akarja hallgatni a megyei főügyészség. Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy előbb-utóbb kíváncsi rá tanúként a nyomozó hatóság, mivel az előző ciklusban politikai államtitkár volt az Ifjúsági és Sportminisztériumban (ISM). Emlékeztetett minket arra, hogy a pályázati pénzek tekintetében tízszázalékos ellenőrzési ráta volt megadva, így a legtöbb sikeresen pályázó szervezet számláit nem vizsgálták meg. Mesterházy úgy véli, tiltott pártfinanszírozásról nehezen lehetett szó, hamis számlákkal való garázdálkodásról azonban annál inkább. Mindazonáltal úgy véli, politikai kommunikációs szempontból érdekes ügyről beszélhetünk.

Arató Gergely oktatási és kulturális államtitkár, az MSZP-frakció ifjúsági és sportmunkacsoportjának volt vezetője érdeklődésünkre elismerte, hamarosan meg kívánja hallgatni az ügyészség, de, mint elmondta, arról semmilyen információja nincs, hogy mire kíváncsi a hatóság.

Úgy tudjuk, egy volt minisztériumi vezető azt is állította a nyomozóknak, hogy az ifjúsági alapítványi támogatásokkal nem csak a szocialisták próbáltak plusz pénzeket szerezni, ugyanis évekig zökkenőmentes együttműködés folyt a bal- és a jobboldal között: hasonló módszerekkel lobbizta be mindkét nagy párt a hozzájuk közel álló szervezeteket.

Értesüléseink szerint az ISM korábbi vezető munkatársa Szijjártó Pétert, a Fidesz jelenlegi szóvivőjét név szerint is megemlítette mint olyan jobboldali ifjúsági politikust, aki a 2002-es kormányváltás után is részese maradt a politikai háttéralkuk színhelyéül szolgáló regionális ifjúsági tanácsoknak (RIT). Szijjártó lapunknak elmondta, a vonatkozó időszakban a Nyugat-dunántúli RIT elnöke volt, így érthetetlennek nevezte, hogy nevét összefüggésbe akarják hozni egy Bács-Kiskun megyei üggyel. Kijelentette, tipikus szocialista módszer, hogy miután lebuknak, a másik oldalon állókat is be akarják sározni.

Zsebők Csaba

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.