Gergényi: Én hihetetlen módon hiszek az igazságban

Hisz az igazságban, a törvényességben, a törvényekben és bízik az országos rendőrfőkapitány bölcsességében – jelentette ki Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány a Magyar Televízió reggeli műsorában. Gergényi nem menekül nyugdíjba a fegyelmi vizsgálat elől.

MNO
2007. 09. 08. 8:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt főkapitányt, aki jelenleg – mint a műsorban elhangzott – felmentési idejét tölti és miniszteri engedéllyel ellenőrzési főelőadó egy cégnél, az ellene folyó fegyelmi eljárásról kérdezték. A műsorban az újságíró felidézte: Gergényi Péternek azt ajánlották, ha elmegy nyugdíjba, akkor a szerződéskötése miatt folyó fegyelmi vizsgálata megszűnne.

-Szó nem lehet arról, hogy én kvázi kimeneküljek ebből. Záruljon le a vizsgálat, megállapít, amit megállapít, és majd utána nagyon komolyan gondolkodom rajta, hogy rövidíteni fogom a felmentési időmet – jelentette ki Gergényi Péter.

A volt főkapitány idézte a fegyelmit elrendelő határozat indoklását.
-Két szerződést kötöttem a BRFK IPA Egyesület segítésének javára, és az elrendelő határozat szerint ezt a szerződést nem köthettem volna meg – mondta. Hozzátette: az egyik szerződést tavaly november 5-én, a másikat január 8-án írta alá. Azt jelentette ez a támogatás, hogy a BRFK IPA Egyesületet támogatta a BRFK annyiban, hogy felvett egy személyt megbízási szerződéssel. Magánszemélyről beszélünk, aki tolmácsolási feladatokat látott el, hangsúlyozom, öt nyelven beszél, szervezte az IPA-tagoknak az utaztatását.

Hozzátette: valójában az idézőjelben vett vád az, hogy nem segíthettem volna az IPA munkáját, illetve ezen a szerződésen a közgazdasági főosztályvezetői, illetve személyzeti főosztályvezetői ellenjegyzés nem szerepel, aminek szerintem nem is kell szerepelnie.

Mint mondta, a 19 megyei rendőr-főkapitányság és az Országos Rendőr-főkapitányság is segíti az IPA (Nemzetközi Rendőr Szövetség) egyesületének a munkáját, így ő is segítette, gondolva, ezzel jót tesznek. Megjegyezte: ilyen megbízási szerződést egy főkapitány (...) a főkapitányság nagyságától függően tízes vagy százas nagyságrendekben ír alá.

-Óvatos ember vagyok, minden szerződést – hiszen százával írtam alá szerződéseket – (..) mindig legalább két-három jogász előtte megnézte, (...) szakemberek állították össze, de a felelősség – mint mondta – természetesen az övé, az első számú vezetőé.

Hangsúlyozta: akkor még nem is volt Admiral Tours, tehát a mi cégünk, amiben többen vagyunk üzlettársak. (..) Sok kolléga előtt jelentettem ki, hogy ha egyszer meglesz a cég, mindennel utazhatnak, csak ezzel az eggyel nem. Arra, hogy egy lap nemrég azt írta, Gergényi Péter saját üzlettársával kötött szerződést a BRFK első embereként, kijelentette: azt a május 31-i szerződést nem is látta, és nincs rajta az aláírása sem.

-Én hihetetlen módon – lehet, hogy idealista vagyok -, hihetetlen módon hiszek az igazságban, a törvényességben, a törvényekben, és bízom az országos rendőrfőkapitány úr bölcsességében – jelentette ki. Hozzátette: hisz az ártatlanságban.

Arra a kérdésre, hogy kinek állhatott érdekében a mostani fegyelmi eljárás, kijelentette: nem tudja, és nem is érdekli igazán. A felvetésre, hogy esetleg egykori beosztottak visszavágásáról lenne szó, azt mondta, ez elvileg lehetséges, hiszen a BRFK átszervezésekor – hogy a miniszter által meghatározott EU-konform szervezet alakuljon ki – 581 felesleges vezetői helyet szüntettek meg.

Arra a kérdésre, hogy számított-e arra, hogy meginoghat a széke, Gergényi Péter emlékeztetett rá: igen, ezért tavaly novemberben ő maga kérte nyugdíjazását, de akkor Gyurcsány Ferenc kormányfő nem engedte el.

A volt főkapitány azt mondta: amikor távozott a testülettől, 50 százalék „pezsgőt bontott„, de a rendőrök fele sajnálta.
„Politikai döntés született, amit én nagy tisztelettel tudomásul vettem. Ez nem egy szakmai döntés; egy szakmai döntéssel lehet vitatkozni, egy politikaival nem. Egyetlen egyet lehet vele tenni, (...) én tisztelettel fejet hajtottam”.

Az újságíró kérdésére, hogy véleménye szerint az elmúlt húsz évben a szakemberek hány százaléka hagyta el a rendőrséget, azt mondta, becslése szerint 80 százalék. De jöttek közben tehetséges fiatalok, akiknek csak a gyakorlatot kell megszerezniük. A volt főkapitány szerint tiszthelyetteseknél 5, tiszteknél 10 év kell ahhoz, hogy érteni kezdjenek a szakmához, ahhoz, hogy valóban komolyan értsenek a szakmához, becslése szerint 15 év gyakorlat kell.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.