Benedek Fülöp járt el a gyanús földügyben

Dokumentumok bizonyítják, hogy az újfehértói korrupciógyanús állami termőföldeladások ügyében az agrártárca részéről Benedek Fülöp szakállamtitkár járt el.

Magyar Nemzet
2007. 12. 04. 8:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ipari területté akarták átminősíteni azokat az újfehértói termőföldeket, amelyeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tavaly év végén hirdetett meg eladásra – tájékoztatott Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója. Szerinte a birtokukba került dokumentumok alapján kijelenthető, hogy erről Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára folytatott tárgyalásokat az akkori szocialista polgármesterrel, Nagy Sándorral. Hozzátette: egy újfehértói polgármester által írt levélből kiderül, a korrupciógyanús állami termőföldeladás hátterében a tárca részéről Benedek állhatott. Vagyis az eddig előtérbe helyezett Gőgös Zoltán szakállamtitkár csak a pályázatok érvénytelenítésére felszólító minisztériumi utasítást írta alá, mivel más aláírási joggal rendelkező személy az adott időpontban nem tartózkodott a tárcánál.

Budai véleménye szerint nyilvánvaló, hogy Benedek Fülöp volt az, aki találkozott az Agro City Zrt. képviselőivel is, mielőtt az agrártárca utasította a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA), hogy a cég érdekében érvénytelenítse a már győzteseket kikiáltó újfehértói földértékesítési pályázatot.

Mint megírtuk, az NFA 2006-ban pályázatot írt ki több száz hektár állami tulajdonban lévő újfehértói termőföldre, amit az elővásárlási joggal rendelkező, helyben lakó gazdák a többi pályázónál magasabb árajánlattal nyertek el. A területet jelenleg is bérlő Agro City Zrt. részvényesei – akik szintén pályáztak a földekre – találkoztak a tárca államtitkárával, ami után a földművelésügyi minisztérium a pályázat érvénytelenítésére utasította a földalapkezelőt. Érdekesség, hogy az ügyben feltett képviselői kérdésre Gráf József földművelésügyi miniszter az év elején még úgy nyilatkozott, hogy az NFA elnöke saját jogkörében eljárva döntött a pályázatok érvénytelenítéséről. Azóta kiderült az is, hogy egy időben a botrányt kavaró újfehértói állami földeladási pályázattal az Agro City Zrt. vezérigazgatója, illetve felügyelőbizottságának tagjai mintegy százhetven hektárnyi állami termőföldet vásárolhattak meg a környéken. Nagy Sándor, Újfehértó korábbi szocialista polgármestere még 2004 végén tárgyalt Benedek Fülöppel mintegy 457 hektárnyi újfehértói állami termőföld ipari területté minősítéséről, amelyre 50 turbinás szélerőműparkot kívántak építeni. A polgármester akkor még arra hivatkozott, hogy a területet bérlő Agro City Zrt. bérleti joga 2005-ben lejár, mindazonáltal az NFA még ugyanazon év októberében zárt körben arról döntött, hogy újabb tíz évre meghosszabbítja a céggel a szerződést. Budai Gyula szerint a fentiekből egyértelműen kiderül, hogy az agrártárca egyáltalán nem az általa hangoztatott, állattartókat előtérbe helyező birtokpolitikai irányelvek alapján érvényteleníttetett egy helyi gazdálkodókat győztesnek kihozó pályázatot, hanem egy társaság érdekeit előtérbe helyezve döntött. Ezt mi sem bizonyítja jobban – tette hozzá –, mint hogy a nyertesnek nyilvánított, ám végül hoppon maradt gazdák között sok állattartó is volt, így például egy évi tízezer sertést forgalmazó termelő is föld nélkül maradt a tárca közbelépése miatt.

Lapunk értesülése szerint egyébként Benedek Fülöp elhagyja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy jövőre már az újonnan létrehozott Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél folytathassa pályafutását agrárgazdaságért felelős igazgatóként. A tervek szerint januárban 400 fős létszámmal kezdő MNV-be integrálják a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-t, illetve a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet.

Dénes Zoltán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.