Hét hónappal az ítélet után Kabai Károly börtönbe került

Hét hónappal a jogerős bírósági ítélet után Veres János pénzügyminiszter volt üzlettársát, Kabai Károlyt novemberben az elmegyógyintézetből átszállították az egyik büntetés-végrehajtási intézetbe – értesült lapunk.

Magyar Nemzet
2007. 12. 06. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből (IMEI) novemberben átszállították az egyik büntetés-végrehajtási intézetbe Veres János pénzügyminiszter volt üzlettársát, Kabai Károlyt, akit a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság adócsalás, csalás és magánokirat-hamisítás miatt áprilisban jogerősen három és fél éves börtönbüntetésre ítélt – tudta meg lapunk.

Információink szerint az IMEI-ben a csaknem két hónapig tartó vizsgálatok során megállapították: Kabai állapota lehetővé teszi, hogy megkezdje börtönbüntetését. Az IMEI-ben nem adtak felvilágosítást az elítélt állapotáról. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóosztályán pedig csupán annyit erősítettek meg, hogy K. Károly elítélt az egyik büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodik, de hogy melyikben, azt nem árulták el, mivel az személyes adat. Hozzátették: erről csak akkor adhatnának tájékoztatást, ha az érintett hozzájárulna.

Kabai Károlynak először áprilisban kellett volna börtönbe vonulnia, de ő az egészségi állapotára hivatkozva halasztást kért és kapott, méghozzá öt hónapra. Azonban a nyírbogáti vállalkozó ezután sem vonult be, hanem újabb halasztást kért, amit a bíróság elutasított. Kabainak augusztus 21-én kellett volna megjelennie a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézetben, de ő ezt is elmulasztotta. Erre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elővezetési parancsot, majd körözést adott ki ellene.

Kabait végül szeptemberben a Hír Televízió találta meg az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI), ahonnan néhány nappal később átszállították a BVOP-hoz tartozó Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe. Veres János volt üzlettársa a jogerős ítélet szerint bizonylat nélkül felvásárolt fémhulladékot szerepeltetett cégeinek a könyvelésében, és utána áfát igényelt vissza. Az egyik érintett társaságot, a Bogát-Ferr Kft.-t Kabai együtt alapította Veressel, de a pénzügyminiszter a bűncselekmény elkövetésekor már nem volt a cégben.

Kabai Károly 2001-ben fél évig Nyírbogát alpolgármestere volt, majd a nyírbátori választókerület MSZP-s alelnökeként is ténykedett. Emlékezetes, lapunk kiderítette, hogy a bűncselekmények már Veres ügyvezetői működése idején is folytak a cég körül, mi több: a számlákat is a pénzügyminiszter volt fémtelepén belül gyártották, ám ebben az ügyben a rendőrök Veres felelősségét nem vizsgálták.

Pilhál Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.