Spekulatív volt a bábolnai földügy

Egyértelműen bizonyítható, hogy a bábolnai önkormányzat kérésére kiírt állami földértékesítés, melynek révén magánszemélyekhez jutott szántóföld, spekulatív volt – mondta ki a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellenőrző bizottsága hétfői rendkívüli ülésén.

Magyar Nemzet
2007. 12. 04. 23:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bábolna önkormányzata eleve rendelkezett 140 hektárnyi ipari területként nyilvántartott földterülettel, ezért egyértelmű, hogy az újabb, mintegy 240 hektárra nem lett volna szüksége – fejtette ki a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellenőrző bizottságának álláspontját Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) igazgatója.

A földalapkezelő Horváth Klára, Bábolna szocialista polgármesterének közügyre hivatkozó kérésére szeptember 10-én értékesítette a város határában lévő, a Bábolna Zrt. által bérelt 240,7 hektárnyi szántóföldet, ám nem az önkormányzatnak, hanem a pályázaton együtt induló két másik magánszemélynek. Utóbbiak elismerték, hogy az ügyletben strómanként vettek részt, a háttérben pedig a legutóbbi választásokon az MDF listáján a Tisztelet Társaság alelnökeként induló Jagarics Ferenc tulajdonában lévő Vivax Kft. húzódik meg.

Pályázatuk elkészítésében, mint azt a magánszemélyek maguk is elismerték, „különösebben nem”, de segítségükre volt Horváth Klára. Emellett kiderült: a polgármester asszonynak legalább 2005-re visszanyúló kapcsolata van Jagarics Ferenccel, aki Horváth bevallása szerint a válása idején felmerülő vagyonmegosztási problémáit segítette megoldani. Időközben a strómanként eljáró magánszemélyek kérték a terület művelési ágból való kivonását és ipari területté minősítését, ami azt eredményezné, hogy a föld a Vivax Kft. nevére kerülne, miközben annak értéke jelentősen megemelkedne.

Információink szerint a szántóföld ipari területté minősítéséhez szükséges rendezésiterv-módosításról még nem döntött az önkormányzat képviselő-testülete. Az NFA ellenőrző bizottságának ülésén azt is kérték a földalapkezelő szervezet elnökétől, hogy vizsgálja meg a két magánszemély pályázatát. Budai közölte, ha a strómanként eljáró, helyben lakó gazdák mezőgazdasági hasznosításra hivatkozva indultak a pályázaton, úgy a szerződést az NFA esetleg felbonthatja, hiszen alig egy hónapra a szerződés aláírását követően kérték a föld ipari területté nyilvánítását. Mint mondta, az NFA ellenőrző bizottsága az ehhez hasonló ügyek elkerülésére kezdeményezte, hogy a szervezet építsen be a földértékesítési szerződésekbe egy olyan pontot, hogy a vevő köteles a megvásárolt állami földet öt évig mezőgazdasági területként hasznosítani. Ha ez nem történik meg, s a területet művelési ágból kivonva ipari területté minősítik, úgy az NFA-t illetné meg az ügyletből származó nyereség.

Dénes Zoltán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.